Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία από τον Ιούνιο το φορολογικό ξυπνητήρι - Πότε και για ποιους θα χτυπάει ο συναγερμός της εφορίας

Eνεργοποιείται εντός του Ιουνίου από τη φορολογική διοίκηση ο νέος αυτόματος μηχανισμός  ειδοποίησης των οφειλετών, που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώνει το  νέο ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν με απώλεια κάποιας ρύθμισης.

Το καμπανάκι

Ο συναγερμός της Εφορίας θα «χτυπάει» όταν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης. Τότε ο οφειλέτης με ρυθμισμένες οφειλές θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.

Οι συνέπειες

Εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ. Ο συναγερμός για τα χρέη θα συνδυαστεί με την αποστολή μαζικών μηνυμάτων προς τους οφειλέτες που κρατούν αποστάσεις από τις ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να είναι ανοικτοί σε κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ποια πρόστιμα μπορούν να κουρευτούν έως και 75% - Οι δυο ρυθμίσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν οι φορολογούμενοι

Κεντρικός μηχανισμός

Η αύξηση του αριθμού των χαμένων ρυθμίσεων στις 232.000 ή 1,2 δισ. ευρώ σε όρους υπολοίπου, έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναζητεί εναγωνίως τρόπους ανάσχεσης του φαινομένου οι επιπτώσεις του οποίου είναι εμφανείς στα έσοδα του Δημοσίου.

Από το σύνολο των περίπου 81 δισ. ευρώ, που είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης των 26,6 δισ. ευρώ, έχει ρυθμιστεί μόλις το 5,8% (4,7 δισ. ευρώ).

Το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το πλαίσιο αυτό αλλάζει, με τη μετάβαση σε ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των ρυθμίσεων οφειλών  χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. 

Με τον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:

  • Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικα.
  • Αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε,
  • Αν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Συνεπώς, όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πλαίσιο που εισάγεται «θωρακίζει» την απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιεί την διαδικασία και ενισχύει την διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής αρχής.

►Διαβάστε επίσης: Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία: Αναδρομικά από 1η Απριλίου τα μειωμένα επιτόκια - Πώς θα γίνουν οι συμψηφισμοί

Προειδοποίηση με sms

Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  2. Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  3. Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ