Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκυλακάκης στο imerisia.gr: Το ΑΕΠ θα επηρεαστεί, δεν θα αλλάξουν σημαντικά οι προβλέψεις μας

Πηγή: Eurokinissi

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η οικονομία, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την απορρόφηση των κλυδωνισμών που προκαλεί το παρατεταμένο lockdown στις αντοχές του προϋπολογισμού αλλά και την ανάκαμψη του επόμενου έτους.

Θ. Σκυλακάκης στο imerisia.gr: «Σας θυμίζω ότι με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αντί για ύφεση είχαμε μικρή ανάπτυξη 0,4%».

Εν μέσω του δεύτερου lockdown, η επιμονή της πανδημίας ανατρέπει κάθε πρόβλεψη και καθιστά την επιστροφή στην κανονικότητα μετέωρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Λογιστήριο δεν είχε υπολογιστεί παράταση της καραντίνας μετά τις 10 Δεκεμβρίου, με πιο βασική συνέπεια την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ για το επόμενο δίμηνο.

Θ. Σκυλακάκης στο imerisia.gr: «Στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε μία μονάδα μικρότερη ύφεση από την αρχική εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή μας δείχνει ότι υπήρχε ισχυρή δυναμική ανόδου πριν την έναρξη της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει το πρώτο τρίμηνο σε θετικό ρυθμό.

«Η παράταση του lockdown προφανώς και έχει επιπτώσεις» δηλώνει στο imerisia.gr o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και συμπληρώνει: «Ωστόσο σας θυμίζω ότι με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αντί για ύφεση είχαμε μικρή ανάπτυξη 0,4%, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε μία μονάδα μικρότερη ύφεση από την αρχική εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή μας δείχνει ότι υπήρχε ισχυρή δυναμική ανόδου πριν την έναρξη της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει το πρώτο τρίμηνο σε θετικό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου είχαμε lockdown. Η δυναμική αυτή αντισταθμίζει σε ένα βαθμό την παράταση του lockdown μετά τις 10 Δεκεμβρίου, ίσως και περισσότερο του αναμενόμενου. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΕΠ και ο προϋπολογισμός θα επηρεαστούν, αλλά όχι τόσο σημαντικά ώστε να αλλάξει τις βασικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις μας».

Γραμμή άμυνας

Με δεδομένο ότι τα μέτρα στήριξης μειώνουν το βαθύ αποτύπωμα της ύφεσης, συγκρατώντας την ανεργία και τα λουκέτα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απλώσει μία χρηματοδοτική γραμμή άμυνας μέχρι τον Απρίλιο του 2021, με πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις.

Ωστόσο, το σημείο κλειδί δεν είναι άλλο, από τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, που σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και τη διατήρηση μιας σταθερής ροής εσόδων στα κρατικά ταμεία, θα καθορίσουν την πορεία της επόμενης ημέρας και το ισχυρό come back στην ανάπτυξη.

Θ. Σκυλακάκης στο imerisia.gr: «Το ΑΕΠ και ο προϋπολογισμός θα επηρεαστούν, αλλά όχι τόσο σημαντικά ώστε να αλλάξει τις βασικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις μας»

Ελπίδες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, για αλλαγή κλίματος το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Πού τη στηρίζουν; Στα κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης, που στον προϋπολογισμό προσμετρώνται – στη δυναμική της ανάπτυξης του 2021 δίνοντας ένα  2% στο ρυθμό του ΑΕΠ, στην έλευση επενδύσεων από το εξωτερικό, αφού επισημαίνουν ότι η χώρα έχει μπει στο μικροσκόπιο αρκετών ξένων επενδυτών και στην αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ