Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Το ΑΕΠ μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2035 με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης / Πηγή: Eurokinissi

Αν μπει τη τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία,  η ανάπτυξη μπορεί να διπλασιαστεί, για την χώρα μας, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνουν το ΕΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Economist για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 

«Μέχρι και 180 δισ. ευρώ παραπάνω ΑΕΠ υπολογίζεται μέχρι το 2035, εάν εισάγουμε με ταχύτητα και χωρίς χρονοτριβή την τεχνητή νοημοσύνη στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας μας», είπε,  προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι μπροστά μας».

Για επιτακτική ανάγκη εισαγωγής και αξιοποίησης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και στην διαδικασία των ελέγχων έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης καθώς όπως είπε «η στόχευση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά, μπορεί να γίνει με έναν στοχευμένο και συντονισμένο τρόπο για να μπορέσει να βελτιώσει η ΑΑΔΕ την αποτελεσματικότητα της».

Παράλληλα, τόνισε και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους. 

Μ. Κατρίνης: Εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Για ευκαιρίες και δυνατότητες που έχει η ενσωμάτωση εργαλείων και υπηρεσιών της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και στην καθημερινότητα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Ταυτόχρονα μίλησε για απόκλιση μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές, αλλά και στους ευρωπαϊκού δείκτες.

«Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει μια καθημερινότητα για τον μεγαλύτερο δυνατό όγκο των επιχειρήσεων» σημείωσε λέγοντας ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν μια συνεκτική και πλήρη πολιτική και στρατηγική.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο μια τεράστια τεχνολογική πρόοδος αλλά και κοινωνική πρόκληση, πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, πρέπει σε αυτή τη νέα εποχή ως πολιτικό σύστημα να μπορούν οι περισσότεροι να ακολουθήσουν αυτή τη νέα δυναμική και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Πάνω από 2 εκατ. Ελληνες πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους

 Αναφερόμενος στο θέμα ο Juergen Siebel, εκτελεστικός διευθυντής, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) τόνισε ότι «παρακολουθούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση και επηρεάζει την αγορά της εργασίας». Έκανε λόγο μάλιστα ότι για ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού καθώς «αν αυτές οι πρωτοβουλίες υλοποιηθούν το 85% μεχρι το 2030 πρέπει να έχει αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες.

Υπάρχει ζήτημα έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και πρέπει να το καλύψουμε. Στην Ελλάδα, πάνω από 2 εκατ. Έλληνες πρέπει να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες» για αυτό και όπως είπε χαρακτηριστικά «χρειάζεται μια επανάσταση στην εκπαίδευση». 

Για επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη έκανε λόγο και ο Παναγιώτης Ματζαπετάκης, επικεφαλής, Retail Business Banking, Eurobank. «Η εφαρμογή στον τραπεζικό χώρο είναι σε όλο το εύρος της λειτουργίας μας. Εμείς σαν τράπεζα στοχεύουμε στην επόμενη μέρα με τον άνθρωπο όμως να οδηγεί την τράπεζα στην επόμενη μέρα».

 Ο Δημήτρης Τσίγκος, διευθύνων σύμβουλος, StartTech Ventures τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή στις μεσσιανικές προσδοκίες που δημιουργούνται από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Σήμερα η πληροφορική έχει δημιουργήσει μια τεκτονική αλλαγή η οποία επιτρέπει σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιονδήποτε κλάδο σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή με πολύ λίγο κεφάλαιο να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά». Καταλήγοντας επεσήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιμελητήριο πληροφορικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ