Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ισχυρή πιθανότητα και για άλλες μειώσεις επιτοκίων - Αβέβαιη η ταχύτητα

Λαγκάρντ, 6 Ιουνίου 2024
AP Photo

Ισχυρή είναι η πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά τις δέκα αυξήσεις που έγιναν από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα υπάρχουν και την ανάλυσή τους όσον αφορά την επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται προς τον στόχο του 2%.

Είπε ότι δεν μπορεί να πει αν είμαστε σε μία φάση μείωσης των επιτοκίων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για αυτό. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι πολύ αβέβαιη η ταχύτητα αλλά και ο χρόνος που θα χρειασθεί για τη μείωση των επιτοκίων καθώς η πορεία θα έχει εμπόδια.  

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αποφάσισε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. - Η πρώτη μετά από 10 αυξήσεις

Τι είπε για τον πληθωρισμό

Η ανάλυση των στοιχείων, είπε, θα γίνεται με βάση τα τρία κριτήρια που έχει η ΕΚΤ, δηλαδή με βάση τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του δομικού πληθωρισμού και την ένταση μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Παρά τη μικρή ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό – αναμένεται να υποχωρήσει από 2,5% φέτος στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026 – η Λαγκάρντ τόνισε ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στην προοπτική να μειωθεί αυτός στον στόχο του 2% και αυτός ήταν ο λόγος για τη σημερινή απόφαση, ενώ σημείωσε ότι ένα από τα 26 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ διαφώνησε με αυτή. 

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη μείωση του πληθωρισμού από το υψηλό επίπεδο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 στο 5,2% τον Σεπτέμβριο του 2023 και στο 2,6% τον Μάιο, αλλά και στην αξιοπιστία των προβλέψεων του επιτελείου της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Ακριβά στα δάνεια και φτηνά στις καταθέσεις τα επιτόκια στην Ελλάδα

Τι είπε για τους μισθούς

Τα στοιχεία που περιμένει η ΕΚΤ δεν αφορούν μόνο τους μισθούς, αν και σημείωσε ότι οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί αύξησής τους οδήγησαν στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό ελαφρά προς τα πάνω. Σημείωσε ακόμη ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις αμοιβές ανά εργαζόμενο στην Ευρωζώνη, ένας δείκτης που είναι σημαντικός για την εξέλιξη του κόστους εργασίας. 

Με την αναθεώρηση των προβλέψεων, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% φέτος και να υποχωρήσει στο 2,2% το 2025 και στο 2% το 2026. 

Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί

Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω στη διάρκεια του έτους καθώς θα αυξάνονται τα εισοδήματα λόγω των αυξήσεων στους μισθούς και της βελτίωσης των όρων εμπορίου. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 0,9% φέτος, κατά 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ