Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Περισσότερη απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας φέρνει η έρευνα της Κομισιόν για τη ΔΕΗ

Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας αναμένεται να προκύψουν από την έρευνα που ξεκινά η Κομισιόν για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η έναρξη της διαδικασίας σημαίνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις υποθέσεις κατά προτεραιότητα. Δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, ωστόσο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την επόμενη μέρα στην αγορά ενέργειας, δημιουργώντας ενδεχομένως και νέα δεδομένα.

Η έρευνα αφορά το 2017, όταν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν έκαναν έφοδο στους υπολογιστές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συγκεντρώνοντας δεδομένα, για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις προσφορές και είχε ξεκινήσει από καταγγελίες του ανταγωνισμού, των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας σχετικά με τον ρόλο της ΔΕΗ. Επίσης αφορά την πρόσβασή της στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, στα οποία θα ήθελαν να είχαν πρόσβαση και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ σήμερα η πρόσβαση ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΗ.

Όπως έλεγαν, η ΔΕΗ, έχοντας δεσπόζουσα θέση και κάνοντας μεγάλες προσφορές παραγωγής ενέργειας στην ημερήσια αγορά, κρατούσε την οριακή τιμή συστήματος χαμηλά, ώστε να επωφελείται ως προμηθευτής ενέργειας από τις χαμηλές τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν να πλήττονται οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας που αναγκάζονταν να πουλάνε κάτω του κόστους και να μη λειτουργούν αποδοτικά.

Η σημερινή συγκυρία

Σήμερα που ξεκινά η έρευνα της Κομισιόν, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί το target model, ωστόσο οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και σήμερα ισχυρίζονται το ίδιο, ότι η ΔΕΗ έχοντας αποκλειστικότητα στα υδροηλεκτρικά και δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ενέργειας μπορεί να κρατά χαμηλά τις τιμές.

Η εκκίνηση της έρευνας σηματοδοτεί έτσι μια νέα εποχή που η ουσιαστική συζήτηση για την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας θα ανοίξει. Εξάλλου είναι επιλογή του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες της ΔΕΗ με την Κομισιόν. Από την πλευρά της η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εποχή υπάρχουν ανοιχτά πολλά σημαντικά ζητήματα που συζητούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέτρα για τη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, ένταξη μονάδων της ΔΕΗ στο μέτρο των στρατηγικών εφεδρειών, αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσυρση των λιγνιτικών κ.λπ.).

Η ολοκλήρωση και το κλείσιμο της έρευνας για τον ρόλο της ΔΕΗ και την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού αποτελεί μια εκκρεμότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να απαντηθούν και όλα τα άλλα αιτήματα της ΔΕΗ προς την Κομισιόν, όπως η αποζημίωση για λειτουργία των λιγνιτών ως στρατηγική εφεδρεία.

Γι' αυτό εξάλλου και η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της». 

Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κίνησε επίσημη έρευνα στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Όλοι βασιζόμαστε στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα κινούμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Η εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και για την τόνωση των επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες ενεργειακές πηγές». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας λιανικής και χονδρικής στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ελέγχει όλους τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και ορισμένους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δραστηριοποιείται επίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών λιανικής και των επιχειρήσεων, όπου το μερίδιο αγοράς της εξακολουθεί να υπερβαίνει τα δύο τρίτα.

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν αποδειχθεί, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συνιστά επιθετική πρακτική αποκλεισμού, η οποία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ