Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία - Ποιοι πήραν τις μεγαλύτερες

Οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό στο α’ τρίμηνο του 2024, όπως και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές ανά εργαζόμενο στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 4,8% έναντι πληθωρισμού (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat) 3,2% στο αντίστοιχο διάστημα. Στην Ευρωζώνη, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5% έναντι 2,6% που έτρεχε ο πληθωρισμός.

ΕΚΤ, μισθοί, 2

Αν ανατρέξει, πάντως, κανείς στα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας θα δει ότι οι μισθοί ίσα που κάλυψαν τον πληθωρισμό της περιόδου, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2022 χωρίς οι μισθοί να αυξηθούν τότε αντίστοιχα.

Σωρευτικά στην περίοδο 2019-2024, οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 14,1% έναντι συνολικής αύξησης των τιμών καταναλωτή κατά 13,6% στην περίοδο αυτή. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι μέσες αποδοχές αυξήθηκαν 20,5% αλλά και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από αυτόν της Ελλάδας (19,5%). Σε σύγκριση με το 2015, οι μισθοί είχαν αυξηθεί στην Ελλάδα έως το 2023 μόνο κατά 5,2% έναντι αύξησης 22,6% στην Ευρωζώνη.

EKT, αποδοχές ανά εργαζόμενο

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά

Υψηλότερες αυξήσεις στον αγροτικό τομέα και την πληροφορική

Αν δει κανείς την κλαδική ανάλυση των μισθών στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι ήταν ο αγροτικός τομέας όπου οι αυξήσεις ήταν σωρευτικά οι υψηλότερες στην πενταετία 2019-2023, φθάνοντας σχεδόν το 30%, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο των αυξήσεων, κυρίως λόγω της εκτίναξής τους κατά 14,2% το 2022.

Πολύ υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις των αποδοχών στον τομέα της πληροφορικής (IT), φθάνοντας το 26,3%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από τον μέσο όρο.

Σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο είναι και οι αυξήσεις μισθών στον κατασκευαστικό τομέα μετά το 2020, καθώς αναθερμάνθηκε η οικοδομική δραστηριότητα. Συνολικά, όμως, στην πενταετία η αύξηση ήταν 12,8%, δηλαδή χαμηλότερη από τον μέσο όρο, επειδή τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αποδοχές είχαν μειωθεί (3,8% και 4,8%, αντίστοιχα).

Στο ευρύτερο κλάδο που περιλαμβάνει την εστίαση, τα καταλύματα, το εμπόριο και τις μεταφορές, οι μισθοί στην πενταετία αυξήθηκαν 12,5%, επηρεασμένοι επίσης από τις μειώσεις που σημειώθηκαν το 2019 και το 2020.

Διαβάστε επίσης: Μισθοί: Με το σταγονόμετρο οι αυξήσεις - Ελάχιστη η επίδραση των ΣΣΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ