Νέα
  • ΓΔ: 1448.36 +0.10%
  • Τζίρος: 12,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Λαμπρόπουλος: Ξεκάθαρο το αποτύπωμα στην οικονομία από τις επενδύσεις της ΕΑΤΕ

Χάρης Λαμπρόπουλος

Στον ουσιαστικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ) να προωθεί την πρόοδο της καινοτομίας και να συμβάλει στην οικονομική ευημερία, επενδύοντας σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών με σαφές αποτύπωμα σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας έδωσε έμφαση ο δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, μιλώντας στο Athens Riviera Summit.

Με σημαντική «δύναμη πυρός» υπό διαχείριση κεφαλαίων 2,1 δισ. ευρώ και εδραίωση ισχυρών διεθνών και εγχώριων επενδυτικών και στρατηγικών συνεργασιών, αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις ανάγκες της αγοράς, ενσωματώνουμε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, και κινητοποιούμε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πόρους για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Tα τελευταία 4 χρόνια πετύχαμε να επενδυθούν πολλαπλάσιοι πόροι σε σύγκριση με την προηγούμενη 20ετία και να «χτίσουμε» ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο σήμερα αριθμεί 26 νέα funds που διαχειρίζονται πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Ενώ αποτελούμε το Equity Platform Instrument του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Εθνικό Σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0) για την υλοποίηση των προγραμμάτων ‘InnovateNow' και "Q-equity"», τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Η ΕΑΤΕ, είπε ο πρόεδρός της, προσελκύει παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές σε ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, χρηματοδοτώντας και υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικές πρωτοβουλίες. «Προωθώντας μια κουλτούρα καινοτομίας, τοποθετούμε την Ελλάδα ως ηγέτιδα χώρα στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα», τόνισε.

Ισχυρές διεθνείς συμμαχίες όπως αυτή με την Mubadala Investment Company, του κρατικού επενδυτικού βραχίονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια σχέση, που χτίστηκε σταδιακά και πλέον έχει διευρυνθεί, δίνοντας μεγαλύτερη εστίαση στην από κοινού συν-επένδυση σε ελληνικά funds. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Mubadala (ύψους 400 εκατ. ευρώ), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις επενδύσεις και αναμένονται άμεσα και οι επόμενες.

Εξαιρετική είναι επίσης και η συνεργασία με την Abu Dhabi Developmental Holding (ADQ) για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μας συνεργασίες είναι σε κορυφαίο επίπεδο. Με οργανισμούς όπως η Bpi France, η Kfw Capital, η TESI, το EIFO, το CDP, αλλά και με την EIB και το EIF», προσέθεσε.

Ο κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε ότι ο τουρισμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας και η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός. «Με την ενσωμάτωση της καινοτομίας στα τουριστικά έργα, μπορούμε να προσελκύσουμε διεθνείς επενδυτές και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Οι τεχνολογίες που διευκολύνουν τις κρατήσεις, τις πληρωμές, τις ενοικιάσεις, τα εισιτήρια ακόμη και τη διαχείριση των αποβλήτων κ.λπ. παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που επιτρέπουν την αναβάθμιση της επενδυτικής κλίμακας και είναι συνήθως το αποτέλεσμα καινοτόμων MME (startups) στις οποίες επενδύει η EATE», τόνισε.

Ο προέδρος της ΕΑΤΕ επισήμανε ότι η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την παροχή υπηρεσιών, παρέχοντας χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανάπτυξη ικανοτήτων στη δημόσια διοίκηση.

Επίσης οι δήμοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Η ΕΑΤΕ χρηματοδοτεί επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακά αποδοτικό οδοφωτισμό και φιλικά προς το περιβάλλον δίκτυα μεταφορών», ανέφερε ενώ έκανε επίσης ειδική αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη που μετασχηματίζει τους κλάδους της οικονομίας.

«Μία ακόμη προτεραιότητά μας στην ΕΑΤΕ είναι η ανάδειξη των ευκαιριών χρηματοδότησης για την ενεργοποίηση της δυναμικής του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η πρόσβαση άλλωστε στη χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για την καινοτομία. Στην ΕΑΤΕ έχουμε δημιουργήσει μια δυνατή συνεργασία με το ΕΕΝ και το Elevate Greece, με στόχο να εντοπίζουμε αλλά και να αναδεικνύουμε ευκαιρίες χρηματοδότησης για καινοτόμες εταιρείες, από funds αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενεργοποιώντας το οικοσύστημα καινοτομίας, προωθούμε την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο», πρόσθεσε επίσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ