Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα ζητήσει από σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές

Θεοδωρικάκος
Πηγή eurokinissi

Συναντήσεις με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων θα έχει τις επόμενες ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τους οποίους θα ζητήσει να μειώσουν τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους τους για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά. 

Στη συνέχεια, όπως είπε ο υπουργός, θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπου υπάρχει το ζήτημα της πώλησης προϊόντων τους σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα απ' ότι σε άλλες χώρες. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, όπως είχε τονίσει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εως τέλος του έτους τα μέτρα

«Για να πέσουν οι τιμές πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, κράτος, υγιής επιχειρηματικότητα και καταναλωτές», είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι σκληρά για την αγορά αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, όπως και το μέτρο της απαγόρευσης για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις.

Ο υπουργός είπε ότι, από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθεί με 30 ελεγκτές η ΔΙΜΕΑ ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι - σε συνεργασία και με όλες τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες - για την εφαρμογή της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ειδική αναφορά έκανε στις τιμές τους ηλεκτρικού ρεύματος που, όπως είπε, έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των καταναλωτών, αλλά ο έλεγχος τους δεν είναι δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό η αποκλιμάκωση των τιμών είναι μια συνολική υπόθεση της κυβέρνησης που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση καλύτερων εισοδημάτων στους πολίτες.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Στόχος μας, είπε, είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και για το λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία.

Ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί τα έργα αναβάθμισης σε 20 βιομηχανικά πάρκα εκ των οποίων τα δυο - στον Βόλο και την Κόρινθο- είναι νέα.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των ΜμΕ προϋπολογισμού 75 εκατ ευρώ αλλά και στο πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ» προυπολογισμού 300 εκατ ευρώ στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί προτάσσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ