Νέα
 • ΓΔ: 1447.12 +0.01%
 • Τζίρος: 1,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Τελευταία ευκαιρία για «περαίωση» με κούρεμα προστίμων έως 75%

Χρήματα / Πηγή: Pixabay
Χρήματα / Πηγή: Pixabay

Τους λογαριασμούς τους με την εφορία γλυτώνοντας έως και το 75% των φόρων και των προστίμων που τους αναλογούν, μπορούν να κλείσουν φορολογούμενοι που είναι στα φορολογικά δικαστήρια.

Εφόσον η υπόθεσή τους εκκρεμεί και δεν εκδικαστεί, μπορούν εάν υποβάλουν αίτηση έως την προσεχή Κυριακή 30 Ιουνίου στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και εξόφληση των οφειλών σε έως 24 δόσεις. Θα πρέπει όμως μέσα σε πέντε ημέρες από τον συμβιβασμό να καταβάλουν το 30% της οφειλής. Το υπόλοιπο, μπαίνει σε δόσεις.

► Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οι 4 προϋποθέσεις για τη διαγραφή οφειλών - Ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη 26,3 δισ. ευρώ

Με την αλλαγή που επήλθε με τον ν. 5073/2023, μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή και:

 • Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, κατόπιν προσφυγών του Δημοσίου και όχι με δική τους πρωτοβουλία. Συνήθως πρόκειται για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, για τις οποίες ασκεί ποινική δίωξη η ΑΑΔΕ και μετά από εφέσεις της Εφορίας εκκρεμοδικούν είτε στο Διοικητικό Εφετείο είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • Οι φορολογούμενοι, των οποίων οι υποθέσεις τους αρχικά απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για ουσιαστικούς λόγους, αλλά εκ των υστέρων προέκυψαν νέα στοιχεία ή νέα νομολογία ή εκδόθηκαν αμετάκλητες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που τους δικαίωσαν.
Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας / Πηγή: Eurokinissi

Υποθέσεις που εκκρεμούν

Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024. Επίσης:

 • Η προθεσμία καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Επιτροπής.
 • Σε υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, καθώς και σε υποθέσεις ματαιωθείσες ή απορριφθείσες για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία ή νομολογία ή έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης εντός της ως άνω προθεσμίας.
 • Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 ημερομηνία, κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων.
 • Αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται με επιμέλεια της Γραμματείας των Επιτροπών στο αρμόδιο Δικαστήριο χωρίς τη σύνταξη πρακτικού.
 • Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

►Διαβάστε επίσης: «Ξεμπλοκάρει» άμεσα η φορολογική ενημερότητα για όσους εξοφλούν ή ρυθμίζουν τα χρέη τους στους δήμους

Το κούρεμα

Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από τον φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού, το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε μία  δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5 -8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις. Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρείται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ