Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον αραμπά η επιβράδυνση του πληθωρισμού - Ανησυχία από αυξήσεις σε εστίαση, ξενοδοχεία, ασφάλιστρα και υγεία

Με ρυθμό χελώνας επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί ανησυχία - τα σημάδια έχουν φανεί εδώ και καιρό - είναι η νέα εστία πληθωριστικών πιέσεων στις υπηρεσίες, κυρίως στο ταξιδιωτικό πακέτο, ενώ αξιόλογες είναι οι ανατιμήσεις σε ασφάλιστρα και υγεία.

Στο κομμάτι της διατροφής, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Παρότι υπάρχει σοβαρή αποκλιμάκωση, δεν φαίνεται να έρχεται η πολυπόθητη μείωση τιμών. Αναλυτές αναφέρουν ότι, μετά από μήνες ανόδου των τιμών, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την αύξηση των τιμών διατροφής που υποχώρησε στο 2,1%. Επιπλέον, συνεχίζουν να υπάρχουν αγαθά που κινούνται έντονα ανοδικά, όπως το ελαιόλαδο και τα αναψυκτικά.

Πληθωρισμός στο 2,3% τον Ιούνιο 

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας νέα μικρή επιβράδυνση για έναν ακόμη μήνα. Το αρνητικό είναι ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου παρουσίασε αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

►Διαβάστε επίσης: Eurostat: Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο - Στο 2,5% μειώθηκε στην Ευρωζώνη

Το κυρίαρχο συμπέρασμα από τα στοιχεία του Ιουνίου είναι ότι το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων μεταφέρεται από τα τρόφιμα σε άλλες κατηγορίες, όπως οι υπηρεσίες, ειδικά η εστίαση και τα ξενοδοχεία, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση τιμών και στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για έναν ακόμη μήνα, επιβράδυνση των ανατιμήσεων καταγράφεται στα τρόφιμα με τις τιμές να σημειώνουν ετήσια άνοδο 2,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη, κακάο και αναψυκτικά. Μείωση τιμών υπήρξε σε ψωμιά και δημητριακά, γαλακτοκομικά, βρώσιμα έλαια πλην ελαιόλαδου, νωπά φρούτα και πατάτες.

Αυξήσεις στο ταξιδιωτικό πακέτο

Υψηλότερες του γενικού πληθωρισμού ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» με ετήσια άνοδο 5,3% λόγω αυξήσεων στις τιμές των εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, καφενείων, κυλικείων, ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων. Άνοδος τιμών κατά 4,6% καταγράφεται στην «ένδυση-υπόδηση» και κατά 3,2% στην ομάδα «μεταφορές» λόγω αυξήσεων στα καινούργια αυτοκίνητα και τα αεροπορικά εισιτήρια.

►Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Φρενάρει η ακρίβεια στα τρόφιμα - Εκτοξεύονται οι τιμές στις υπηρεσίες

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν το ελαιόλαδο (54,8%), η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (19,7%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%), το φυσικό αέριο (13,1%) και τα πακέτα διακοπών (12,7%).

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψαν ο ηλεκτρισμός (12,2%), τα άλλα βρώσιμα έλαια (11%), τα νωπά φρούτα (7,4%), ο εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (6,3%) και οι πατάτες (5,7%).

Αυξήσεις σημειώθηκαν σε ρούχα, ενώ μειώσεις υπήρξαν σε είδη άμεσης κατανάλωσης. Σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,6%, η οποία κατά βάση προήλθε από την αύξηση κατά 1,6% στην κατηγορία «ένδυση και υπόδηση» και κατά 1,1% στις τιμές ειδών διατροφής. Από την άλλη, τον προηγούμενο μήνα υπήρξε μικρή μείωση κατά 0,4% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ