Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν φάρμακο για την τόνωση της ανάπτυξης – Κλειδί ο τουρισμός και … οι βαλβίδες αποσυμπίεσης

Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Intime
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Intime

Τα δημόσια οικονομικά πιέζονται και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους, προκειμένου να υπάρξει η εκείνη η τόνωση στην ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην οικονομία να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Αφετηρία για αλλαγή της εικόνας στα δημόσια οικονομικά μπορεί να αποτελέσει η επόμενη εβδομάδα, που ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν, ούτε στο ελάχιστο την ζημιά που προκαλεί στην οικονομία η παράταση του lockdown σε βασικούς τομείς της αγοράς, όπως είναι η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι ο προϋπολογισμός εδώ και δεκατρείς μήνες λειτουργεί με πολύ λιγότερα έσοδα, τα οποία καλύπτονται από το «Ταμείο» της χώρας. Και αυτό είναι πέρα ως πέρα αλήθεια και χρειάζεται να βρεθεί επειγόντως μία λύση προκειμένου αν μη τι άλλο να αναστραφεί η κατάσταση.

Ωστόσο σε καθεστώς πανδημίας και περιοριστικών μέτρων είναι μάλλον προκλητικό να υπάρχουν κάποιοι να κουνάνε το δάκτυλο κραυγάζοντας ότι τα χρήματα έχουν εξαντληθεί. Μπορεί η ελληνική οικονομία να μην έχει τις δυνατότητες της Γερμανικής για παράδειγμα, ωστόσο οφείλει να βρίσκει λύσεις, για όσο διάστημα το ίδιο το κράτος στερεί με διοικητικά μέτρα από τον απλό πολίτη την δυνατότητα της εργασίας και της παραγωγής.

Απάντηση στο κλίμα των ημερών που θέλει τα χρήματα να έχουν εξαντληθεί, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για όσο χρειαστεί».

Σημείωσε επίσης ότι «τα μέτρα θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση», αναφερόμενος στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς «εκτιμάται από τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το 2022».

Ωστόσο κανένας στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει η οικονομία να συντηρείται με τονωτικές ενέσεις από το κράτος. Όλοι θα προτιμούσαν να επέλθει η κανονικότητα, έστω και αν αυτή έχει πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου, είναι να ανοίξουν σταδιακά οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές και αυτό διότι η πίεση στα δημόσια οικονομικά είναι ασφυκτική και το κυριότερο δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Στην κυβέρνηση βέβαια δεν θέλουν να μιλάνε για επαναλειτουργία της αγοράς, αλλά βαλβίδες αποσυμπίεσης. Όπως και να το ονομάσει όμως κανείς, ένα είναι σίγουρο μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας εστιάζονται στο τουρισμό. Και μπορεί η άμεση ωφέλεια να είναι σχετικά μικρή, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, ωστόσο οι παράπλευρες ωφέλειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και αυτό διότι δεν είναι μόνο το έσοδο που αφήνει ο τουρίστας στην Ελλάδα, αλλά αυτό το έσοδο δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται προσγειωμένος και σημειώνει ότι «εκτιμάμε πως ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020, αλλά προφανώς δεν θα καλύψουμε όλη την απώλεια που έρχεται από το 2019, το 2020 είχαμε έσοδα 4 ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία».

Και επειδή πολύ συζήτηση γίνεται, γύρω από τον τουρισμό, η αλήθεια είναι πως εκεί βρίσκεται το κλειδί για την ανάπτυξη του 2021.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ