Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο τριπλός φόβος του ΥΠΟΙΚ και οι ελπίδες για αποφυγή του κινδύνου

Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μερική άρση των περιορισμένων στις μετακινήσεις αλλά και στην λειτουργία της αγοράς.

Υπάρχει βέβαια απόσταση και μάλιστα μεγάλη από την επιθυμητά κατάσταση, αλλά όπως εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου, το πρώτο βήμα έγινε και πλέον είναι ορατή η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και αν αυτή αργήσει, αφού αυτό θα συμβεί σταδιακά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική ισορροπία.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα, πράγμα που κάποιοι φοβούνται και έτσι η εποχή των οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας, θα γίνει παρελθόν.

Και μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να δηλώνει κατηγορηματικά ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι πιέσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι πλέον εμφανείς.

Από την μία οι ανάγκες για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και από την άλλη τα μειωμένα έσοδα του δημοσίου, δημιουργούν ένα κοκτέιλ που προκαλεί ανησυχία, αφού θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το έλλειμμα που τείνει να δημιουργηθεί και το οποίο είναι πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο δανεισμός και το μαξιλάρι είναι οι δύο βασικοί τροφοδότες αυτή την στιγμή της οικονομίας. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν μία τέτοια κατάσταση. Το «φάρμακο» δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που πολύ θα ήθελαν να μην ανατραπεί στον υπουργείο Οικονομικών, ο Απρίλιο θα είναι ένας μεταβατικός μήνας, μέσα στον οποίο θα αρχίσει να αποκαθίσταται η λειτουργία της αγοράς με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θα επανεκκινήσει στις 14 Μαΐου.

Όμως για να είναι αποτελεσματική η κίνηση αυτή, θα πρέπει εκείνη την ημερομηνία να λειτουργεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό η αγορά.

Αν ο σχεδιασμός αυτός βγει, τότε εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να περιοριστεί η ζημιά και να βγει η χρονιά χωρίς ισχυρούς κλυδωνισμούς. Όπως αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα στελέχη του υπουργείου θα ήταν δυσάρεστη εξέλιξη να αυξηθεί πάνω από ένα επιτρεπτό επίπεδο το χρέος, να μειωθεί σημαντικά το μαξιλάρι και βέβαια ως συνεπακόλουθο αυτού να αυξηθεί το έλλειμμα.

Αυτός είναι ο τριπλός φόβος στο υπουργείο Οικονομικών που εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα ανοίξει η αγορά τόσο πιο εύκολα θα απομακρυνθεί. Θεωρούν επίσης ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% το 2021 δεν είναι ανέφικτος, έστω και αν έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του χρόνου με περιορισμούς στην οικονομία.

Αρκεί βέβαια να φανεί το τέλος της πανδημίας και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ