Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντείνει τις παρεμβάσεις του, στοχεύοντας κυρίως σε ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω πλατφορμών όπως Airbnb, Booking και VRBO, παραλείποντας ωστόσο να δηλώσουν τα σχετικά έσοδα στην Εφορία.
Οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μέσω αυτοματοποιημένων διασταυρώσεων, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων, και περιλαμβάνουν:
- Εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα χωρίς να έχουν δηλώσει επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 η ΑΑΔΕ αποκάλυψε 593 φορολογούμενους με μη δηλωμένα έσοδα συνολικού ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα και φόρους.
- Αναγνώριση περιπτώσεων κατάχρησης του καθεστώτος, από φορολογούμενους που διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.
- Ελέγχους για την ανάρτηση του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μόνο το 2024 απενεργοποιήθηκαν 12.107 καταχωρίσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε απουσία ΑΜΑ ή αναγραφή μη έγκυρου αριθμού. Συνολικά, το ίδιο έτος υποβλήθηκαν 2.287.567 δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα δηλωμένα έσοδα να ανέρχονται στα 868,08 εκατ. ευρώ.
Οι διασταυρώσεις γίνονται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις σε συνδυασμό με τα δεδομένα που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι ίδιες οι πλατφόρμες μίσθωσης, στο πλαίσιο του υφιστάμενου πρωτοκόλλου συνεργασίας.
Ενδελεχείς έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν κινήσεις καταθέσεων, επαγγελματικών λογαριασμών, καρτών, αλλά και ψηφιακών πορτοφολιών, προκειμένου να εντοπιστούν έσοδα που δεν έχουν δηλωθεί. Κάθε συναλλαγή που δεν τεκμηριώνεται πλήρως, θα καλείται να αιτιολογηθεί.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναγραφή του ΑΜΑ σε κάθε ψηφιακή ανάρτηση ή διαφημιστικό μέσο, ενώ για κάθε ενοικίαση απαιτείται η υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η φορολογία των εσόδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων που εκμισθώνονται.
→ Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο στους μεγαλοοφειλέτες - Στα ηλεκτρονικά «μανταλάκια» τα ονόματα από 30 Ιουνίου
Αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων από το 2024
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 τέθηκε σε ισχύ αυστηρότερο καθεστώς προστίμων.
Συγκεκριμένα:
- Η μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης τιμωρείται με αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του σχετικού φορολογικού έτους, με ελάχιστο ποσό τις 5.000 ευρώ.
- Σε περιπτώσεις υποτροπής εντός ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται.
- Για μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του δηλωθέντος μισθώματος.
- Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής, το πρόστιμο είναι σταθερό στα 100 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ διαμηνύει πως θα συνεχίσει με εντατικότερους ελέγχους και τεχνικές διασταυρώσεις, με στόχο τη διασφάλιση ισότιμης φορολόγησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.