Χωρίς επισκέψεις στις ΔΟΥ και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους μέσω μιας πλήρως ψηφιακής διαδικασίας που προσφέρει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Η δήλωση διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων ελέγχων, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής και καταργώντας την ανάγκη για φυσική παρουσία.
Ήδη, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή για να υποβάλουν αίτηση διακοπής. Από αυτές, οι περίπου 35.000 έχουν ολοκληρωθεί αυτόματα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, γεγονός που δείχνει ότι το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία
Η διαδικασία είναι απλή: ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του μέσω της πλατφόρμας myAADE (στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης) και, αν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, το σύστημα προχωρά αυτόματα σε ελέγχους και εκδίδει αμέσως τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών.
Πότε εγκρίνεται η αίτηση χωρίς καθυστέρηση
Η διακοπή εγκρίνεται αυτόματα όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα:
- Οχήματα επαγγελματικής χρήσης: Αν ο φορολογούμενος διαθέτει επαγγελματικά οχήματα (αγροτικά, φορτηγά κ.λπ.), θα πρέπει να έχει ενημερώσει τη φορολογική διοίκηση για την κατάστασή τους (π.χ. αν έχουν αποσυρθεί ή πουληθεί). Οι πληροφορίες αυτές διασταυρώνονται αυτόματα με το πληροφοριακό σύστημα οχημάτων της ΑΑΔΕ.
- Ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ): Δεν αποτελεί εμπόδιο για την έγκριση η ύπαρξη παλιών ταμειακών που έχουν καταργηθεί, αρκεί να έχει παρέλθει η προθεσμία ελέγχου του Δημοσίου για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Επιπλέον, έχει αποσυνδεθεί η ημερομηνία αυτοπαράδοσης οχημάτων από την ημερομηνία διακοπής, ενώ δεν απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ για να προχωρήσει η διακοπή.
Με αυτό τον τρόπο, δίνεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα να «κλείσουν» τη δραστηριότητά τους χωρίς καθυστερήσεις και με ελάχιστη γραφειοκρατία.
Τι ισχύει για εκπρόθεσμες αιτήσεις
Μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2025, δίνεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων διακοπής χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
- Ο φορολογούμενος είχε προσπαθήσει να υποβάλει τη δήλωση εγκαίρως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
- Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών ή άλλων κολλημάτων που πλέον καλύπτονται από τη νέα απόφαση.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που δίνει ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες, ειδικά σε όσους είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εν μέσω τεχνικών προβλημάτων ή διοικητικών καθυστερήσεων.
Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί έγκυρη η διακοπή
Για να θεωρηθεί ότι η διακοπή είναι έγκυρη και ολοκληρωμένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
- Χρονική προθεσμία: Η δήλωση διακοπής πρέπει να γίνει μέσα σε 30 ημέρες από την παύση της δραστηριότητας (για φυσικά πρόσωπα) ή από τη λύση/διαγραφή από τα σχετικά μητρώα (όπως το ΓΕΜΗ) για νομικά πρόσωπα.
- Φορολογικές υποχρεώσεις: Πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι απαιτούμενες δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, τελών κυκλοφορίας κ.ά.), να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μελλοντικές περιόδους και να έχουν ρυθμιστεί τυχόν ζητήματα με οχήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
→ Διαβάστε επίσης: Νέα ευκαιρία για διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων χωρίς δίκη - Τι φέρνει ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ
Μια πιο απλή και φιλική εμπειρία για τους επαγγελματίες
Η νέα αυτή διαδικασία αλλάζει σημαντικά την εμπειρία του πολίτη απέναντι στη Δημόσια Διοίκηση. Με λιγότερη γραφειοκρατία, γρήγορες εγκρίσεις και διαφάνεια, οι επαγγελματίες μπορούν να εστιάσουν στον επόμενο επαγγελματικό ή προσωπικό τους βηματισμό, χωρίς να «μπλέκονται» με χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες.