Νέα
 • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
 • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορολογικές δηλώσεις: Τα σημεία-παγίδες για έγγαμους και φιλοξενούμενους

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα. Εως τις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, μέσω της οποίας 8 εκατομμύρια υπόχρεοι θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020. Τόσο το θέμα της φιλοξενίας όσο και οι δηλώσεις για τους εγγάμους κρύβουν παγίδες φορολόγησης για τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Για την παραχώρηση κατοικίας και τη φιλοξενία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να αποφύγουν τη φορολόγηση με το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης. Η δήλωση της φιλοξενίας πολλές φορές εάν δεν δηλωθεί ορθά αποτελεί παγίδα τόσο για τους φορολογούμενους που φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους στο σπίτι όσο και τους ίδιους φιλοξενούμενους. Για παράδειγμα, εάν το πρόσωπο που φιλοξενεί υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να συμπεριληφθεί στους φιλοξενούμενους το πρόσωπο που φιλοξενείται. Το ίδιο ισχύει για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες στις φορολογικές δηλώσεις

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα σημεία:

 • Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία της οικογένειας δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας. Το τεκμήριο αυτό επιβαρύνει αποκλειστικά τους γονείς. Τα τέκνα αυτά δεν δηλώνονται, ωστόσο, στη δήλωση των γονέων ως «φιλοξενούμενα», αλλά ως «εξαρτώμενα που συνοικούν με την οικογένεια».
 • Οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας. Με το τεκμήριο αυτό επιβαρύνονται αποκλειστικά τα τέκνα που ιδιοκατοικούν. Στην περίπτωση αυτή τα τέκνα πρέπει να δηλώσουν τους γονείς στις δικές τους φορολογικές δηλώσεις ως «φιλοξενούμενους», εκτός εάν τα ετήσια εισοδήματα κάθε γονέα είναι μικρότερα ή ίσα των 3.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να τους δηλώσουν ως «εξαρτώμενα μέλη».
 • Στην περίπτωση που αυτός που φιλοξενείται είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης εισοδήματος, πρέπει να συμπληρώσει την ένδειξη «Φιλοξενία» στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Η περίπτωση αυτή δεν αφορά τη δωρεάν παραχώρηση κατά την οποία η διεύθυνση του παραχωρούντος είναι διαφορετική από τη διεύθυνση του λαμβάνοντα την παραχώρηση.
 • Εάν ένα από τα δύο μέρη, είτε ο φιλοξενούμενος είτε αυτός ο οποίος τον φιλοξενεί, δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου. 
 • Η ΑΑΔΕ έχοντας τα ΑΦΜ φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων προχωρά αμέσως στη διασταύρωση. Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική του δήλωση, η δήλωση του φιλοξενούμενου δεν μπορεί να προχωρήσει. Το σύστημα τον έχει εγκλωβίσει και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
 • Η δήλωση θα ξεμπλοκάρει μόνο στην περίπτωση που δηλωθεί ως φιλοξενούμενος από τον φιλοξενούντα. Αν ο φορολογούμενος ο οποίος ήθελε να εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος αλλά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά του ιδιοκτήτη της κατοικίας, τότε θα πρέπει να αλλάξει τη διεύθυνση κατοικίας του, κινδυνεύοντας βεβαίως να βρεθεί αντιμέτωπος με το τεκμήριο διαβίωσης και πιθανά με πρόσθετο φόρο.
 • Στην κοινή φορολογική δήλωση των εγγάμων, δίνεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, ενώ στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
 • Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων από εγγάμους, ο κάθε σύζυγος για να καλύψει τα τεκμήρια που τον βαρύνουν μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου μόνο από τα δικά του εισοδήματα παρελθόντων ετών και όχι κι από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
 • Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από εγγάμους, εφόσον το απαιτούμενο ποσό δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου υπερκαλύπτεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων ή από το ένα εκ των δύο μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του δικού του απαιτούμενου ποσού δαπανών.
 • Στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων, η κύρια κατοικία δηλώνεται από τον κάθε σύζυγο στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτή σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ