Νέα
  • ΓΔ: 1448.89 +0.95%
  • Τζίρος: 2,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση του G7 για ελάχιστο εταιρικό φόρο μπορεί να φέρει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 80%

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η απόφαση του G7 για επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για οικονομίες, όπως η ελληνική, διότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη φυγή επιχειρήσεων προς χώρες - κοντά στην Ελλάδα - που έχουν δυσανάλογα χαμηλότερη φορολογία, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία.

Αυτό εκτιμούν οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις συνέπιες που θα έχει στην Ελλάδα η απόφαση του G7, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και ύστερα, πολλές επιχειρήσεις έφυγαν από την χώρα, κυρίως για φορολογικούς λόγους. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν στην πλειοψηφία πολυεθνικές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, λειτουργούν με καθαρά χρηματοοικονομικά δεδομένα.

Οφελος που μπορεί να υπερβεί το 1,5 δισ. ετησίως 

Σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα χάνει σε ετήσια βάση περίπου 1,5 δισ. ευρώ από φόρους επιχειρήσεων που άλλαξαν έδρα. Ποσό, δηλαδή, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Αν υποθετικά μπορούσαν αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στη χώρα, η κυβέρνηση θα είχε τη δημοσιονομική δυνατότητα να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 80%.

Κανείς, βέβαια, δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη απόφαση τελικά θα έχει αποτέλεσμα και ποιο για την Ελλάδα. Ένα είναι σίγουρο, ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει τίποτε. «Μέχρι τώρα σε κάποιες χώρες ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και ιδιώτες, να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς “παραδείσους”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Λιαργκόβας.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλό συντελεστή φορολόγησης εταιριών κερδών. Ανέρχεται σε 22%, μετά τις δύο τελευταίες μειώσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Υπάρχουν, όμως, τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Κύπρου που έχουν φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 12,5%, γεγονός το οποίο θα αλλάξει μετά την ιστορική συμφωνία των G7.

«Το λογικό είναι μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με το συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα “παίζουν” όλοι με τους ίδιους όρους» επεσήμανε ο κ. Λιαργκόβας.

«Είναι πιο δίκαιο να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος σε όλες τις χώρες» συνέχισε ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν συζητάει για υπερβολικά ασφυκτικούς και πολύ υψηλούς συντελεστές. «Το 15% είναι ένας λογικός συντελεστής. Τα οφέλη θα είναι λιγότερη φοροαπαλλαγή και λιγότερη φοροαποφυγή» κατέληξε.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου 

Μετά την απόφαση του G7, καμία χώρα δεν επιτρέπεται να διαθέτει εταιρικό φόρο κάτω του 15%. Σε πρώτη φάση, η απόφαση θα εφαρμοστεί στις χώρες της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και των G20 για να καταλήξει στους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους».

Σήμερα η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός πιο φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων περαιτέρω (από το 24% στο 22%) με την προοπτική της περεταίρω μείωσης στο 20% μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, τα μερίσματα φορολογούνται πλέον με 5% και δεν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι οι γειτονικές χώρες θα πιεστούν να εφαρμόσουν τουλάχιστον το ελάχιστο ποσοστό του 15%, τότε διαφαίνεται πως η Ελλάδα τελικά θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία. Και αυτό διότι η διαφορά των πέντε ποσοστιαίων μονάδων δεν είναι πλέον βέβαιο ότι αποτελεί κίνητρο για μία πολυεθνική ή έναν επαγγελματία, καθώς μία μεταφορά έδρας συνεπάγεται και ένα υψηλό διοικητικό κόστος.

Κέρδη 50 δισ. σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφαρμογή του κατώτατου συντελεστή 15% εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 50 δισ. ευρώ. Από αυτά, στην Ελλάδα, αντιστοιχεί περίπου το 3%.

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση της απόφασης θα καθυστερήσει σημαντικά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με  μακροχρόνιο σχεδιασμό, είναι σίγουρο ότι ακόμη και η σκέψη φυγής κάποιας εταιρίας από την Ελλάδα, θα έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αν δεν θα είναι αποτρεπτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ