Νέα
  • ΓΔ: 875.43 +0.27%
  • Τζίρος: 48,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορολογικές δηλώσεις: Η απροθυμία των φορολογουμένων έφερε την πρώτη παράταση

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πηγή: Eurokinissi

Η απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση, αλλά και τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ωθεί το υπουργείο Οικονομικών να δώσει την πρώτη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αύριο θα έληγε κανονικά η προθεσμία με βάση την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις οι μισές φορολογικές δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν μπει στο taxis 3,25 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι συνολικά είχαν υποβληθεί 6,44 εκατ. δηλώσεις.

Από αυτές τα εκκαθαριστικά για 2,3 εκατ. είναι μηδενικά, ποσοστό 52,23, δηλαδή ούτε θα πληρώσουν φόρου, αλλά ούτε και θα λάβουν επιστροφή.

Τα 1,365 εκατ. είναι χρεωστικά, το 30,55% με τον συνολικό αναλογούν φόρο να ανέρχεται σε 1,053 δις, δηλαδή κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 771 ευρώ.

Πιστωτικά είναι σχεδόν 770 χιλιάδες εκκαθαριστικά, το 17,22% και το συνολικό ποσό επιστροφής είναι 175 εκατ., δηλαδή κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος θα πάρει πίσω 227 ευρώ.

Παράταση για την έκπτωση 3%

Τα στοιχεία ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε παράταση του μπόνους 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, έως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. 

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με βάση, λοιπόν, την υπό κατάθεση τροπολογία η έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος παρατείνεται έως τις 27 Αυγούστου. 

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη λήγει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις και έως τις 27ης Αυγούστου εφόσον καταβάλουν την πρώτη και δεύτερη δόση φόρου έως τότε.

Ωστόσο, με βάση το ισχύον καθεστώς, στην περίπτωση αυτή, έχαναν την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Μαζικό αίτημα

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα αιτήματα για παράταση και πέρα από το τέλος Αυγούστου είναι μαζικά από την πλευρά των λογιστών, οι οποίοι και έχουν κληθεί να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος την περίοδο της πανδημίας, αφού μέσα από αυτούς πέρασε σχεδόν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ