Νέα
  • ΓΔ: 942.97 -1.41%
  • Τζίρος: 15,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τεκμήρια διαβίωσης: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Φόροι / Πηγή: Pixabay
Φόροι / Πηγή: Pixabay

Στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να ληφθούν φέτος φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στο 60% των φορολογουμένωνΣυγκεκριμένα, στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως έχει μπει το προσωρινό πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο όμως για εκείνους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία. Εν αντιθέσει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε 3.000 περιοχές, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια.

Από το υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι η ρύθμιση είναι αναγκαία και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Ειδικότερα, εξετάζεται:

Τεκμήρια διαβίωσης: Το μέτρο θα αφορά τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τους επαγγελματίες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν σημαντική πτώση στον τζίρο τους.

Σημειώνεται ότι  το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων αλλά η πανδημία ανέστειλε τα κυβερνητικά σχέδια. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δύο εισηγήσεις: είτε να «παγώσουν» για ένα χρόνο τα τεκμήρια που αφορούν τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα ή να μειωθούν κατά 50%. Σε αυτή την περίπτωση τα τεκμήρια θα διαμορφωθούν ακολούθως:

  • Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.
  • Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.
  • Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.
  • Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιορισθεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.

Το μέτρο κρίνεται επιβεβλημένο καθώς στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πέσουν φέτος  χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν μεγάλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να πληρώσουν μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης έξτρα φόρο.

Οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» ή «τεκμήρια διαβίωσης» είναι τα ελάχιστα ποσά, τα οποία καταβάλλει ετησίως κάθε φορολογούμενος για να συντηρεί σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, βάρκες, σκάφη, πισίνες, ανεμόπτερα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, για να πληρώνει δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού και για να καλύπτει τις άμεσες προσωπικές ανάγκες διαβίωσής του, αθροίζονται και προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος. Ερωτηθείς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «δεν είναι της παρούσης», συμπλήρωσε ,όμως πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ