Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Τα έσοδα κλειδί στην μονιμοποίηση φορολογικών παρεμβάσεων

Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ολη η προσοχή της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στο σήμερα και το πως θα μπορέσει να κρατήσει όρθια την οικονομία μέχρι την στιγμή που θα επιστρέψει η κανονικότητα στην χώρα.

Ωστόσο δεν παύει να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα και το πως θα μπορέσει να έχει μία διατηρήσιμη και σταθερή ανάπτυξη.

Μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης όταν ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι του 2019 ήταν η μείωση της φορολογίας. Ένα μέρος αυτού ξεκίνησε να υλοποιείται αμέσως, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών. Η πανδημία όμως ανέτρεψε τον σχεδιασμό και πλέον οι όποιες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα έχουν προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Φορολογικές ελαφρύνσεις 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα δύο αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μόνο για το 2021, θα δώσουν μεγάλη ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε πολλά νοικοκυριά.

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε συζήτηση για να αποκτήσει μόνιμο, είναι μάλλον νωρίς για να ανοίξει. Βέβαια γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι επιβαρύνσεις να επιστρέψουν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και βέβαια η αναπτυξιακή προσπάθεια θα δυσκολέψει, εάν επιβληθεί ένας νέος φόρος, έστω και αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής σε αυτό που έχει πει.

Μονιμοποίηση παρεμβάσεων

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί εξωδίκως στους επικεφαλής των δανειστών σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί απάντηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι καθεστώς θα ισχύσει για το 2022. Αν συνεχίσουν να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρει παράταση η ισχύς των δύο αυτών μέτρων.

Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό ή ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη μπορεί να καλύψει το όποιο κενό δημιουργηθεί.

Έμφαση στα έσοδα

Εφέτος δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να παράγει τεράστια ελλείμματα, αφού αυτά θα πρέπει να καλυφθούν με νέο δανεισμό που θα αυξήσει υπέρμετρα το χρέος. Κατά συνέπεια είναι μάλλον μύθος ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν, όπως άλλωστε υπάρχουν και όρια, έστω και αν αυτά μέσα στην πανδημία είναι ελαστικά.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2021 να σταλεί ένα μήνυμα προς τους δανειστές και αφορά τα έσοδα. Υπάρχει η ελπίδα ότι είναι εφικτό μέσα στο έτος που διανύουμε να έρθει η έκπληξη από αυτό το κομμάτι. Και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σημαντικά δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών.

Εν κατακλείδι θεωρούν ότι μία πιθανή θετική πορεία των εσόδων, θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως διαβατήριο στην πορεία μονιμοποίησης των ελαφρύνσεων που ήδη ισχύουν εφέτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ