Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

MyDATA: Πότε έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Τι αλλάζει

Πηγή: Pixabay

Τα πάνω κάτω έρχονται στις δηλώσεις ΦΠΑ, αφού από τον προσεχή Νοέμβριο και σε πολιτικό στάδιο αρχικά, θα είναι προσυμπληρωμένες. Με λίγα λόγια, σύντομα θα δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσουν και οι αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Δεν θα είναι δεσμευτικές οι εγγραφές 

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Γιώργος Πιτσιλής, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, με την Ανεξάρτητη Αρχή να επιδιώκει πιλοτικά φέτος να λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, «χωρίς οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ θα μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενα στα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA.

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση, εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η Εφορία θα γνωρίζει τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Την ίδια ώρα θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονικά βιβλία για πάνω από 1,06 εκατ. επιχειρήσεις 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάνω από 1,06 εκατ.  επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ ο τζίρος από την αρχή της χρήσης του MyDΑΤΑ αγγίζει τα 705 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν εκδοθεί 1,177 δισ. παραστατικά.

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 202.413 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην εφαρμογή timologio, εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή απευθύνεται σε όσους εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως, ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ, και τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία, είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).

Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών παραμένει ο χρήστης της εφαρμογής. Η  εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ