Νέα
 • ΓΔ: 1409.61 +1.21%
 • Τζίρος: 24,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγος σε νέα ρύθμιση χρεών προς εφορία και ΕΦΚΑ - Ποια μέτρα δρομολογούνται για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Κάθε παράθυρο για νέα ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ αλλά και για τυχόν βελτιώσεις επί των τρεχουσών ρυθμίσεων, έκλεισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους οφειλέτες να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις δύο ρυθμίσεις, των 120 δόσεων που αναβιώνει για τα παλαιά χρέη και των 36 - 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, που θα είναι ενεργές έως τα τέλη Ιουλίου, αξιοποιώντας τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την ένταξη τους σε αυτές.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας που μπορεί να ωφεληθούν, να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. Ας σπεύσουν, λοιπόν, να τακτοποιήσουν τις σχετικές εκκρεμότητες με προφανή για τους ίδιους οφέλη» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ανένδοτος κατά της φοροδιαφυγής

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που ανάγεται σε έναν από τους στρατηγικούς  στόχους  της οικονομικής πολιτικής κατά την τρέχουσα τετραετία.

Ειδικότερα έως και τους πρώτους μήνες του 2024 δρομολογούνται:

 1. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Μόνο προαιρετικά αρκετοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.
 2. Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και να αποστέλλουν πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές στην φορολογική διοίκηση. Σκοπός του νέου αυτού μέτρου είναι να δώσει στις φορολογικές αρχές τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό πιθανής απάτης στον ΦΠΑ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από πωλητές/προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.
 3. Η  πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Εντός του 2024 συνεχίζονται ψηφιακά μέτρα όπως:

 • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
 • Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα θα προχωρήσουν

 • Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
 • Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων

Τέλος χρόνου για τους οφειλέτες

Εικοσιδύο ημέρες έχουν στη διάθεση τους οι οφειλέτες για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που τρέχουν. Η υπαγωγή και η συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχουν στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήματα:

 • Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΚΦΔ.
 • Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.
 • Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και γνωστοποιείται στον τρίτο.

Ακόμα η ΑΑΔΕ θα υποστείλει ειδοποιητήρια στις 18 Ιουλίου 2023 στους μεγαλοοφειλέτες, καλώντας τους εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι την 1η Αυγούστου 2023 να ρυθμίσουν τα χρέη τους. 

Όσοι δεν το πράξουν, θα περιληφθούν στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Αυγούστου 2023. Σημειώνεται ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 θα επικαιροποιηθούν μέχρι την 4η Αυγούστου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ