Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: «Βροχή» τα αιτήματα για παράταση - Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

φορολογικές δηλώσεις
Πηγή: Eurokinissi

Eκκληση προς τους λογιστές και τους φορολογουμένους, να επισπεύσουν το ραντεβού τους με την εφορία απευθύνουν από το υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την ώρα που ασκείται ασφυκτικό πρέσσινγκ από συλλόγους λογιστών και οικονομικούς φορείς όλης της χώρας για μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής.

Τέλος χρόνου

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%.

Ωστόσο πάνω από δύο στους δέκα φορολογούμενους δέκα ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της προθεσμίας, δεν έχουν «πατήσει το κουμπί» για την υποβολή της δήλωσης ενώ το ίδιο ισχύει για τέσσερα στα δέκα νομικά πρόσωπα.

Τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων για το τέλος Σεπτεμβρίου ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Σενάριο για παράταση

Πάντως οι τελικές αποφάσεις για τις δηλώσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης και για τα φυσικά πρόσωπα.

Market Pass

Η υποβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα συνδέεται άμεσα με την καταβολή του Market pass αφού η αξιολόγηση των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα εισοδήματα του 2022. Οσο καθυστερεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τόσο θα καθυστερεί και η καταβολή της ενίσχυσης.

►Διαβάστε επίσης: Οικονομικό νομοσχέδιο: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο, τα μυστικά για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και για το νέο market pass

Τα επιχειρήματα για την παράταση

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας τονίζει  στην επιστολή του, τους λόγους για τους οποίους η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή: 

 • σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικών δηλώσεων (Ε3). «Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων»
 • Τα Clawback (επιστροφές χρηματικών ποσών από φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) Β’ εξαμήνου του 2022 αναρτήθηκαν στις 6/7/2023. 
 • Η μισθοδοσία της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) αναρτήθηκε στις 30/6/2023.
 • Ο κωδικός 013 στο Ε3 ενημερώνεται αυτόματα από τις 6/7/2023 και έχει ενεργοποιηθεί η αφαίρεση του τέλους επιτηδεύματος από το έντυπο Ν από τις 17/7/2023.
 • Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
 • Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2023 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2023 για τα διπλογραφικά.
 • Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές  οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.
 • Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 Φορολογικές δηλώσεις Ε1 Φυσικών προσώπων.

►Διαβάστε επίσης: Ερχεται «λίφτινγκ» στην πάγια ρύθμιση - Τέλος χρόνου για τις 72 και τις 120 δόσεις


«Δεδομένου και ότι οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους, διευκρινίζεται ότι οι λογιστές - φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα του Πολιτείας» αναφέρει στην επιστολή.

Τι δείχνουν οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της  ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί  5.021.010 φορολογικές δηλώσεις. Eξ αυτών:

 • το 49,14% η 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή 
 • το 34,27% η 1.720.700 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο  χρεωστικές που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε  1.226 ευρώ
 • το 16,59% η 839.985 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται κατά κεφαλή  στα  368 ευρώ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2024.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ