Νέα
 • ΓΔ: 942.46 -1.61%
 • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προσκλητήριο σε φυσικά πρόσωπα, Ελληνες και ξένους, για αλλαγή φορολογικής έδρας

Πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάνε στην εφορία 8.300 ΑΦΜ
Πηγή: Pixabay

Σχέδιο για φορολογικό επαναπατρισμό Ελλήνων και μετοίκηση αλλοδαπών κατοίκων του εξωτερικού εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του, να αυξήσει με κάθε θεμιτό μέσο τα έσοδα του κράτους.

Ετσι στο πλαίσιο αυτό, μετά από τους πλούσιους του εξωτερικού, αλλά και τους συνταξιούχους της αλλοδαπής, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο, με βάση το οποίο θα καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που διαμένουν, αλλά και έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό να αλλάξουν φορολογική έδρα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το σχέδιο είναι στην τελική του μορφή και αναμένεται να αποτυπωθεί πλήρως μέσα από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στις επόμενες ημέρες. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται ένα ισχυρό κίνητρο, που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει μειωμένο φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείο Οικονομικών η έκδοση της απόφασης δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες εργαζόμενους και επαγγελματίες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην χώρα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απευθύνεται μόνο στους Ελληνες, αλλά και στους ξένους. Στόχος είναι να προσελκύσει στην Ελλάδα εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους επιστήμονες που ξενιτεύτηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.

Οι βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, κάθε φυσικό πρόσωπο που θα μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, θα υπάγεται σε φορολόγηση από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μόνο για το 50% του εισοδήματός του, εφόσον σωρευτικά:

 • δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα
 • μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα
 • παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
 • δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία

Το μέτρο ξεκινά από το 2021

Ως έναρξη του μέτρου – κινήτρου θα θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2021 και θα έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου και λήγει μετά το πέρας 7 συνολικά φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό δεν δύναται να παραταθεί πέραν των 7 φορολογικών ετών.

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν αποκλειστικά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας ενώ με την κοινή απόφαση που θα υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής ΑΑΔΕ θα διευκρινίζοντα τα «ψιλά» γράμματα της ρύθμισης, θα καθορίζονται οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά και θα ξεκαθαρίζονται τα εξής:

 • Προθεσμία υποβολής της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας ορίζεται η 31η Ιουλίου του έτους μέσα στο οποίο ανέλαβε τη μισθωτή εργασία. Η εγκριτική ή απορριπτική απόφαση εκδίδεται εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.
 • Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος.
 • Προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι η 30η Ιουνίου του επόμενου έτους από το οποίο γίνεται η αίτηση.
 • Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό αρχίζει από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση και έχει διάρκεια 7 έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης. Εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος εκλείψει κάποια από τις προϋποθέσεις, τότε το φυσικό πρόσωπο παύει να υπάγεται στο καθεστώς αυτό και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα.

Ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα

Δυνατότητα υπαγωγής στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Προθεσμία υποβολής της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας ορίζεται η 31η Ιουλίου του έτους μέσα στο οποίο το φυσικό πρόσωπο πραγματοποίησε έναρξη εργασιών στην Ελλάδα. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματός του από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό διαρκεί 7 συναπτά έτη.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς εξαιρούνται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ