Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρέη στην Εφορία: Οι 5 δυνατότητες για ρύθμιση

Κλειστά καταστήματα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime
Κλειστά καταστήματα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime

Βουνό τα χρέη στην Εφορία που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα μόνο τον Οκτώβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών στην Εφορία ξεπέρασε τον Σεπτέμβριο τα 4,36 εκατομμύρια. Αυτοί οφείλουν στο Δημόσιο 106,7 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 23 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες αποδεικνύουν πως η υγειονομική κρίση του κορονοϊού έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά της στην οικονομία, το βάρος της οποίας σηκώνουν τα νοικοκυριά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταβάλουν φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος νομικών προσώπων) άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται και οι δόσεις από τις ρυθμίσεις χρεών.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναζητούν ρευστότητα σε μια κλειστή οικονομία που όμως αυτή δεν έρχεται. Έτσι, η πίεση στην κυβέρνηση για νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο 120 δόσεων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Ωστόσο, προς το παρόν, από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύεται ότι οι όποιες νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν δεν θα ξεπερνούν τις 24 δόσεις. Άλλωστε, αυτή είναι και η θέση των θεσμών που αντιτίθενται σθεναρά σε μια νέα ρύθμιση-μαμούθ που θα παρατείνει κατά πολύ την αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής έως ότου εγκριθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα είχε τηλεδιάσκεψη για το σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η έγκριση του εμβολίου της Pfizer αναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου και της Moderna στις αρχές Ιανουαρίου. Έτσι, στη χώρα θα υπάρχει διαμορφωμένη άποψη για την πορεία του κορονοϊού και της οικονομίας τον Μάρτιο. Και άρα για τότε, μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις.

Επί του παρόντος, οι φορολογούμενοι, είτε είναι πληττόμενοι είτε όχι, έχουν τις εξής πέντε δυνατότητες για να ρυθμίσουν τα χρέη της πανδημίας προς το Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης:

  1. Εως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση είναι η πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου. Επαναρρύθμιση των οφειλών τους θα μπορούν να κάνουν και όσοι απώλεσαν νέα πάγια ρύθμιση των 12-24 ή 24-48 δόσεων σε αριθμό δόσεων όχι περισσότερων από τις υπολειπόμενες της αρχικής πάγιας ρύθμισης.
  2. Εως 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που δημιουργήθηκαν στο πρώτο lockdown, από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντίστοιχη παράταση έχουν πάρει μέχρι τέλη Απριλίου και οι φόροι του δεύτερου lockdown, όπως ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν την λειτουργία τους. Το ίδιο ισχύει για τις δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με  κρατική εντολή και για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή συμβάσεως εργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά. Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.
  3. Όσοι άφησαν απλήρωτες οφειλές στην περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου 2020, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση και να τις αποπληρώσουν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. 
  4. Οι τρέχουσες φορολογικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή το τέλος επιτηδεύματος μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να αποπληρωθούν σε έως 24 δόσεις. Η αποπληρωμή από 2 έως 12 δόσεις βαρύνεται με επιτόκιο 5,32% ενώ από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,83%. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσες οφειλές είναι  πλέον ληξιπρόθεσμες αλλά και οι επόμενες δόσεις ,έως τον Φεβρουάριο του 2021 που δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες. 
  5. Όσοι έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις δόσεις τους έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προκύψει έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ