Νέα
 • ΓΔ: 1421.08 +1.19%
 • Τζίρος: 63,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 -Tα σημεία SOS για τον ΕΝΦΙΑ

Χρονικό περιθώριο 24 ημερών μέχρι τις 8 Μαρτίου έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εντός του 2023 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά  στοιχεία τους για να δηλώσουν τις αλλαγές αυτές στην εφορία. Από το 2025 oι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Με την υποβολή του νέου Ε9 θα τροποποιηθεί η εικόνα της ακίνητης περιουσίας του κάθε υπόχρεου φορολογούμενου και θα μεταβληθεί το ύψος του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθεί να πληρώσει εντός του τρέχοντος έτους. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ανάλογα με το εάν αυξήθηκε ή μειώθηκε το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του,κατά την περασμένη χρονιά.

Μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν είναι αυτές που αφορούν:

 • προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής,
 • διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του,
 • μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας,
 • συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία,
 • αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Η προθεσμία αφορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει τα προηγούμενα έτη στο Ε9, προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις και να μην επιβαρυνθούν άδικα με έξτρα ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Μαζικά μηνύματα για την έκπτωση 10% - Η στάση του ΥΠΕΘΟ και οι χαμένοι

Τα SOS σημεία

Τα επικίνδυνα για έξτρα επιβαρύνσεις πεδία του Ε9 που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα ακόλουθα:

 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Λάθη στη δήλωση της παλαιότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6 , δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Τυχόν μη ορθή δήλωση του έτους κατασκευής για πολύ παλαιό κτίσμα πρέπει να διορθωθεί για να κερδηθούν οι παραπάνω εκπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 - Ολες οι αλλαγές

Αυτόματη υποβολή  Ε9

Πλέον η αυτόματη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων  εχει επεκταθεί μετά τις αγοραπωλησίες, και στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ