ΕΝΦΙΑ: Ερχονται ραβασάκια τεσσάρων ταχυτήτων - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Eπιταχύνονται οι διαδικασίες για την έκδοση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν σε έντεκα δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Απρίλιο περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Aπό αύριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ανάρτησης των λογαριασμών δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Ε9 για το 2024 ενώ η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων 2025, δεν θα είναι διαθέσιμη αύριο μεταξύ 11:00 και 15:00.

Επί της ουσίας, ο φορος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι τεσσάρων ταχυτήτων.

 1. Η μεγάλη πλειοψηφία θα πληρώσει το ίδιο ποσό που κατέβαλε και το 2023.
 2. Όσοι αύξησαν την ακίνητη περιουσία τους θα πληρώσουν περισσότερα ενώ
 3. όσοι πούλησαν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερο φόρο.
 4. Για περίπου 300.000 ακίνητα οι ιδιοκτήτες θα έχουν έκπτωση 10% καθώς τηρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ήταν πλήρως ασφαλισμένα για να κερδίσουν τη μείωση του φόρου.

Ωστόσο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες διαπίστωσε ότι δεν δικαιούται τη μείωση είτε διότι υπήρχε κάλυψη μόνο για σεισμό και φωτιά χωρίς κάλυψη πλημμύρας, είτε τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί για λιγότερους από τρεις μήνες, είτε η αξία του ασφαλισμένου ακινήτου ήταν μικρότερη της ελάχιστης απαιτούμενης αξίας των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις ή θα πληρώσουν μηδενικό φόρο.

Τα ραβασάκια

Τα ραβασάκια θα φτάσουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στα τελη Απριλίου ενώ τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

Το σχέδιο που δρομολογεί η ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 προβλέπει την καταβολή του φόρου σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, με την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Απριλίου αντί για τέλη Μαΐου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Το μέτρο θα διευκολύνει τα νοικοκυριά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς με την αύξηση του αριθμού των δόσεων μειώνεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα στην Εφορία.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
 2. Τα εξαρτώμενα τέκνα είναι τρία και άνω, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2024δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2024 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

►Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023 - Πάνω από 1.000 την ημέρα

Οι τρόποι εξόφλησης

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν θα δουν μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος συγκριτικά με ό,τι κατέβαλαν το 2023. 

Οι επιλογές που έχουν είναι οι ακόλουθες:

 • Σε 11 μηνιαίες δόσεις

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τα τέλη Απριλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

 • Πληρωμή με κάρτα

Οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

►Διαβάστε επίσης: Κληρώνει για το ΑΕΠ του 2023 σήμερα - Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκλειδώνει νέα μέτρα στήριξης

 • Πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι μπορούν επίσης να αποπληρώσουν τον φόρο σε έως 24 έντοκες δόσεις, αν ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο αγγίζει το 5,87%.

Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, το ποσό που έχουν λαμβάνειν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς