Νέα
 • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
 • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το taxis - Το νέο Ε1 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

φορολογικές δηλώσεις
Πηγή: Eurokinissi

Εφτασε η ώρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή σήμερα ανοίγει το taxis για 9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Tην αντίστροφη μέτρηση για την διαδικασία σηματοδότησε η δημοσίευση του βασικού εντύπου Ε1 που περιλαμβάνει νέους κωδικούς οι οποίοι αφορούν τo νέο σύστημα φορολόγησης για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δούν προσυμπληρωμένο το  ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την ΑΑΔΕ με κριτήρια τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο και δεν θα έχουν κανένα περιθώριο παρέμβασης για να το αλλάξουν. Το μόνο που μπορούν να πράξουν είναι να το αμφισβητήσουν υποβάλλοντας αίτημα για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ,συμπληρώνοντας  τους κωδικούς 443- 444 στο Ε1.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις της εφορίας

Aκόμα, για πρώτη φορά φέτος 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν δήλωση καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα.Όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Οι νέοι κωδικοί

Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 στους οποίους πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι επαγγελματίες είναι οι ακόλουθοι:

1. Κωδικοί 045-046: Αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.  Στον σχετικό πίνακα του συγκεκριμένου κωδικού  ο φορολογούμενος καλείται  να επιλέξει:

 • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
 • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
 • Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα

2. Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους επαγγελματίες δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.  Στον σχετικό πίνακα για τους συγκεκριμένους κωδικούς  ο επαγγελματίες   πρέπει να επιλέξει μεταξύ των ακόλουθων ενδείξεων :

 • Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο;
 • Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;
 • Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
 • Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

3. Κωδικοί 405-406: Πρόκειται για βασικούς κωδικούς,καθώς εδώ οι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν τί «κουστούμι» έραψε για αυτούς η ΑΑΔΕ αφούθα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Πατώντας  πάνω στον κωδικό θα εμφανίζεται ένας πίνακας στον οποίο θα αποτυώνονται οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

4. Κωδικοί 443-444: Και αυτοί οι κωδικοί έχουν ιδιαίτερη σημασία,καθώς θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους επαγγελματίες αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και ζητήσουν ...διέξοδο  στη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το  εισόδημα τους είναι  μικρότερο του τεκμαρτού.Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερo εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.Η συμπλήρωση και υποβολή του ερωτηματολογίου γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

5. Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ