Νέα
  • ΓΔ: 1445.03 -0.30%
  • Τζίρος: 26,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Από Σεπτέμβριο το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Σε τέσσερις μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. H φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενοποιούνται σ’ ένα πιστοποιητικό, το οποίο φέρει τον τίτλο «πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας» και θα εκδίδεται ψηφιακά με συνοπτικές διαδικασίες.

Το  πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Έτσι, θα  παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οι 6 αλλαγές που έρχονται για ψηφιακή φορολογική ενημερότητα

Οι πολίτες θα υποβάλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενώ μετά θα  ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν. Εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας.

Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα  μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο.

Ειδικότερα:

  1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.
  2. Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.
  3. Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

►Διαβάστε επίσης: Ερχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Οn line φορολογική ενημερότητα και αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ξεμπλοκάρει η ενημερότητα και για χρέη στους δήμους

Υπενθυμίζεται ότι η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ενεργοποιήσει εντός του Ιουνίου μια νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους, η οποία θα επιτρέπει την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.

Με το νέο ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα βάλει οριστικό τέλος στις καθυστερήσεις έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, η ΑΑΔΕ θα έχει άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτόματο όμως θα είναι και  το μπλοκάρισμα της ενημερότητας για όσους αφήνουν απλήρωτα δημοτικά τέλη ή κλήσεις της αστυνομίας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ