Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπή στο παρά πέντε - Παράταση έως 2 μήνες για το ΙRIS

Aνατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έφερε η ενσωμάτωση επιπλέον στοιχείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή τους. H αρχική λίστα των 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων  των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις είχαν προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσο περνούν οι ημέρες ..μικραίνει.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση, για να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

►Διαβάστε επίσης: Επιστροφές φόρου - εξπρές φέρνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Ταυτόχρονα, δρομολογείται η ενημέρωση περίπου 8.000 φορολογουμένων, που με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση και πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου αλλά και των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους.

Λάθη ή παραλείψεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Αυτή η διαδικασία από τους φορολογουμένους θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου, διαφορετικά η φορολογική διοίκησης θα θεωρεί την δήλωση οριστικοποιημένη. Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 26 Ιουλίου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο διορθώνοντας τα στοιχεία. Εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26η Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως την δήλωσή του.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση και διαπίστωσαν ότι έχουν ξεχάσει να προσθέσουν κάποια στοιχεία ή συμπλήρωσαν λάθος κωδικούς του εντύπου Ε1 ή Ε2 μπορούν πλέον να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα χωρίς την επιβολή προστίμου να υποβάλουν μέχρι τις 26 Ιουλίου τροποποιητική δήλωση και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

►Διαβάστε επίσης: Στον αυτόματο οι φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Ε2 μετά τον ΦΠΑ

Παράταση έως δύο μήνες για το IRIS

Παράταση έως δύο μήνες στην προθεσμία που έχουν χιλιάδες ελεύθεροι  επαγγελματίες να εγγραφούν στο σύστημα πληρωμών IRIS προσανατολίζεται να δώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη διασύνδεση τους με το σύστημα IRIS. Όσοι δεν συνδεθούν εγκαίρως στο IRIS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται άμεσες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους οι οποίοι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του.

Μάλιστα, προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ