Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση εως 30/9  ζητούν οι λογιστές - Ποια προβλήματα παραμένουν στο σύστημα

Πιέσεις για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ασκούν οι λογιστές, υπογραμμίζοντας ότι είκοσι ημερες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας εξακολουθούν να καταγράφονται προβλήματα ,τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά και δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογική δήλωση ,με το ενδεχόμενο παράτασης να προβάλλει  πιθανό  και  το οικονομικό επιτελείο να μην ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά τη νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων ενώ ειδικά για φέτος προτείνεται ως καταληκτική ημερομηνία, για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων, η 30η Σεπτεμβρίου 2024. 

►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2024: 1.250 ευρώ ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Συσσωρεύονται επικίνδυνα τα χρέη στην εφορία που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας
Πηγή: Pixabay

 ►Διαβάστε επίσης: Ληξιπρόθεσμα χρέη - ΑΑΔΕ: Kίνδυνος να χαθούν χιλιάδες ρυθμίσεις - Mόλις το 5,7% είναι σε δόσεις

Σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ παρά το γεγονός ότι έχουν επιλυθεί μία σειρά από προβλήματα,κάποια άλλα παραμένουν.

Ενδεικτικά: 

✔ Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας. 
✔Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή. 
✔ Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. 
✔ Πολλούς αγρότες φορολογούνται  με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο. 
✔Οι  συνταξιούχοι που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση  δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. 
✔Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης οι μακροχρόνια άνεργοι που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. 
✔ Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση  στους αστυνομικούς για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης για την εκλογική αποζημίωση. 
✔ Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης. 
✔ Στα Έντυπα Ν με ζημίες προηγούμενων ετών, το σύστημα δεν υπολογιζόταν η ζημία προηγούμενων ετών εάν πρώτα δεν γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο έντυπο (τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής), με αποτέλεσμα να χάνεται υπερβολικός χρόνος, καθώς οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος. 
✔Κατά την υποβολή του εντύπου Ν, σε περίπτωση που τα διανεμόμενα κέρδη των εταίρων είναι 0€, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ν διότι δεν μπορεί να δεχτεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,00€ (Τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής). Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν καταχωρηθεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,01€, κάτι που καθιστά την υποβολή λανθασμένη. Δεν έχει δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής. 
✔ Εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών. 
✔Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. 
✔ Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών. 

Φορολογικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας για τους πρώτους 66 ελεύθερους επαγγελματίες 

Στους 679 έχουν φτάσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγηση ζητώντας φορολογικό έλεγχο.

Για 66 από αυτούς  έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αναμένουν να ελεγχθούν από την φορολογική διοίκηση σε βάθος πενταετίας. 

Με χαμηλούς ρυθμούς κινείται η υποβολή δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει δήλωση 209.190, με περισσότερους από τους μισούς να «πιάνονται» στα δίχτυα της εφορίας καθώς τα  εισοδήματα που δήλωσαν ήταν μικρότερα από αυτά που προβλέπονται με βάση τα έτη λειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 10.920 και φθάνει στα 14.196 ευρώ για πάνω από 13 χρόνια δραστηριότητος. 

Συγκεκριμένα

  1. 110.490 φορολογούμενοι δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα  από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 
  2. 679 επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού.   
  3. 66 ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελεγχθούν  από τη φορολογική διοίκηση  
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ