Στα 112 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2024, αυξημένες κατά 8%, με τη μέση συναλλαγή ανά κάρτα να μειώνεται στα 44 ευρώ από 46 ευρώ αλλά να κάνουμε 14% περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με ένα χρόνο πριν (2.511 εκατ.). Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τη μερίδα του λέοντος έχουν οι χρεωστικές κάρτες, τόσο σε όγκο όσο και αξία συναλλαγών, και να αποτελούν για πολλούς καταναλωτές τα «νέα μετρητά», συμβάλλοντας καθοριστικά στον στόχο μείωσης της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, οι χρεωστικές κάρτες συμμετέχουν με ποσοστό 93% στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες κατά 10%, ο οποίος ανήλθε σε 186 εκατ. από 168 εκατ. το 2023, ενώ το ποσοστό συμμετοχής τους στον συνολικό αριθμό συναλλαγών ανήλθε σε 7%.
Η μέση αξία συναλλαγών
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα το 2024 ήταν 122 από 107 το 2023 (+14%) και η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 134 συναλλαγές από 115 το προηγούμενο έτος.
Σε ό,τι αφορά τη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα, αυξήθηκε κατά 10% σε 5.468 ευρώ από 4.947 ευρώ. Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική αυξήθηκε στα 6.002 ευρώ από 5.365 ευρώ το 2023 (+12%) και ανά πιστωτική κάρτα σε 2.616 ευρώ από 2.547 ευρώ (+2%).
Η μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή κατά 3,7% στα 44 ευρώ ενδεχομένως οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση των χρεωστικών καρτών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας.
Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της έκθεσης, στις χρεωστικές κάρτες συμπεριλαμβάνονται οι προπληρωμένες κάρτες και κάρτες ανάληψης μετρητών χωρίς τη δυνατότητα διενέργειας αγορών. Στις πιστωτικές κάρτες συμπεριλαμβάνονται οι εικονικές και οι κάρτες μεταγενέστερης χρέωσης.
→ Διαβάστε επίσης: Citi: Το μέλλον των υπηρεσιών θεματοφυλακής - Οι αλλαγές
Λιγότερες απάτες, παρά την αύξηση των συναλλαγών
Η αύξηση της χρήσης καρτών αυξάνει και την «όρεξη» των επιτήδειων απατεώνων. Ωστόσο, καταγράφεται μείωση των περιστατικών απάτης, που μπορεί να αποδοθεί στην εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας και αποτροπής της απάτης από τους παρόχους και στην εκτενή συνεργασία με εθνικούς και ξένους φορείς για την καλύτερη ενημέρωση των χρηστών ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών αναφορικά με την ορθή χρήση αλλά και τις νέες μορφές απάτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική αξία συναλλαγών απάτης ήταν 22,6 εκατ. ευρώ ή 0,020% επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4.900 ευρώ αξία συναλλαγών — ποσοστό μειωμένο κατά 13% συγκριτικά με το 2023, ενώ αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στον αριθμό συναλλαγών απάτης.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ζημιές που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης, επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη ανάλογα με την υπαιτιότητά τους. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας, όπως διαπιστώνεται, επιβαρύνει τους κατόχους καρτών και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται τις συναλλαγές με κάρτες.
Συγκεκριμένα, κατά το 2024, οι κάτοχοι και οι αποδέκτες υπηρεσιών πληρωμών επωμίστηκαν το 58% και 35% της συνολικής ζημίας, αντίστοιχα. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που εκδίδουν κάρτες επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 8%.