Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα - Στόχος η περαιτέρω μείωση του ρίσκου

Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω αποφυγή κινδύνων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας πως μέσα σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και επιχειρησιακές προκλήσεις, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» και έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη μέρα.  για περαιτέρω μεταμόρφωση.

Στην ανάλυση της DBRS επισημαίνεται ότι οι τέσσερις τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 50% από έτος σε έτος, στα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε pro-forma βάση, στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσεις πρόσθετα σχέδια για τη διάθεση «κόκκινων δανείων» ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί μονοψήφιος δείκτης NPEs, εντός των επόμενων 12-18 μηνών αλλά και να ενισχυθεί η κερδοφορία τους.

 

Συνεχίζοντας, η DBRS εκτιμά ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι, με δεδομένο ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να επιδεινωθεί με δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής πληρωμών, ακόμη και αν οι δείκτες δείχνουν έναν πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο. Οπως εκτιμά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνεχή επενδυτική ζήτηση, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Οι τιτλοποιήσεις Galaxy (Alpha), Frontier (NBG) και Phoenix / Vega (Πειραιώς), θα έχουν ως αποτέλεσμα,  μόλις ολοκληρωθούν,  χαμηλότερα επίπεδα χρεώσεων απομείωσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2021, σύμφωνα με τη DBRS. Ωστόσο, τα δάνεια που παραμένουν ή μέχρι πρόσφατα ήταν υπό αναστολή πληρωμή συνεχίζουν να δημιουργούν ρίσκα για την κερδοφορία και τους δείκτες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την DBRS, τα πρώτα σημάδια από δάνεια ύψους περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονταν υπό μορατόρια δείχνουν προς πιθανώς χαμηλότερο αντίκτυπο από τον αρχικά αναμενόμενο, με μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να απομένουν υπό αναστολή πληρωμής έως τα τέλη του 2020. Ενα σημαντικό μέρος αυτών των δανειοληπτών, 40 - 60%, έχουν ξαναρχίσει τις αποπληρωμές ενώ μέτρα όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» φαίνεται να έχουν περιορίσει νέες αθετήσεις πληρωμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την DBRS, οι τράπεζες εκτιμούν το ποσοστό αυτών των δανείων θα γίνουν «κόκκινα» το 2021 θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 20%, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση για μείωση των NPEs.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ