Στα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο στο τέλος του καλοκαιριού, ανάλογα πότε θα δοθούν οι εποπτικές εγκρίσεις, θα ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση Eurobank Cyprus και Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η λειτουργική συγχώνευση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας.
Έτσι δημιουργείται ο ισχυρότερος και δυναμικότερος τραπεζικός οργανισμός στην Κύπρο, με ενεργητικό 28 δισ. ευρώ, και οι συνέργειες που θα αποδώσει στον Ομιλο Eurobank η συγχώνευση της Ελληνικής υπολογίζονται σε 120 εκατ. ευρώ, με το 40% να προκύπτει ήδη εντός του 2025.
Μήνυμα εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία
Η διοίκηση της Eurobank έστειλε χθες νέο μήνυμα εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να εξετάσει την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).
«Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της Ελληνικής Τράπεζας – της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που έχει υλοποιηθεί στην Κύπρο – και εν όψει της παύσης διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο ΧΑΚ (σ.σ. η διαγραφή μετοχών θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 30/6), η Eurobank εξετάζει την παράλληλη εισαγωγή των δικών της μετοχών, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της δέσμευση στην κυπριακή οικονομία και τη στήριξή της στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής κεφαλαιαγοράς» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Eurobank.
Σημειώνεται πως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του τζίρου του κυπριακού Χρηματιστηρίου αφορούσε τις συναλλαγές μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας.
Συγχώνευση με Eurobank Holdings και επόμενα βήματα
Η τελική απόφαση τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εταιρικών εγκρίσεων και, εφόσον ληφθεί, αναμένεται να ακολουθήσει μέσω της συγχώνευσης με απορρόφηση της Eurobank Holdings, η οποία προσδιορίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
→ Διαβάστε επίσης: Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ρύθμιση με «κούρεμα» έως 30% και μετατροπή σε ευρώ μέχρι τέλος Ιουλίου
Θετική στάση από το ΚΕΒΕ
Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ως θεσμικός φορέας και ως ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε ο χρηματιστηριακός θεσμός στην Κύπρο, χαιρετίζει θερμά την πρόθεση της Eurobank για εισαγωγή των τίτλων της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή κεφαλαιαγορά και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο ανάπτυξης και εμβάθυνσης του θεσμού. Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να στηρίζει ενέργειες που ενισχύουν τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή στην εγχώρια αγορά κεφαλαίου.
Το χρονικό της εξαγοράς
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ξεκίνησε να αποκτά ποσοστά στην Ελληνική Τράπεζα το καλοκαίρι του 2021 (9,9%), αυξάνοντας σταδιακά τη μετοχική της παρουσία, για να φτάσει τελικά στο 100% με την ολοκλήρωση του squeeze out στις 11 Ιουνίου 2025.