Πολύ δύσκολη αποδεικνύεται η άσκηση που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των δανείων ελβετικού φράγκου τη στιγμή μάλιστα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μηδενίζει τα επιτόκια της. Και από την άλλη πλευρά ποτέ κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί στο μέλλον η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου, που αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Ετσι, οι «Ελβετοί» δανειολήπτες όταν θα έχουν όλα τα δεδομένα της λύσης – ρύθμισης στα χέρια τους θα πρέπει να αποφασίσουν τα υπερ και τα κατά καθώς η μετατροπή του δανείου σε ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση εθελοντική.
Με το ζήτημα της «αναδρομικής» ρύθμισης και την μετατροπή των δανείων σε ευρώ με βάση την ισοτιμία κατά την περίοδο της εκταμίευσης να έχει «κλείσει» ευθύς εξ αρχής, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε βασική προτεραιότητα να δώσει μια λύση - έξοδο από τον συναλλαγματικό και επιτοκιακό κίνδυνο, με τη μετατροπή των εν λόγω δανείων σε ευρώ, πριμοδοτώντας την συναλλαγματική ισοτιμία που οδηγεί σε έμμεσο «κούρεμα» και δίνοντας προνομιακό, σε σχέση με τα τρέχοντα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι δεν έχει κόστος για το δημόσιο ενώ σε ότι αφορά τις τράπεζες και τους servicers οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κόστος της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια προσφύγει στη ρύθμιση ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό των «Ελβετών» δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο μόνο τρία δεδομένα έχουν «κλειδώσει».
Πρώτον, θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες που θα προκύψουν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων βάσει τον οποίων θα καθοριστεί το ύψος του επιτοκίου και του «κουρέματος» της ανεξόφλητης οφειλής.
Το εισοδηματικό κριτήριο στην 1η , χαμηλότερη κατηγορία ξεκινάει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» από τις 11.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ακίνητη περιουσία 150.000 και θα αυξάνεται βάσει της οικογενειακής κατάστασης και τον αριθμό τέκνων.
Ετσι, σε αυτή την πρώτη κατηγορία εισοδηματικό κριτήριο για ένα ζευγάρι με ένα παιδί φτάνει τα 14.500 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τις 160.000 ευρώ. Στη δεύτερη κατηγορία, το εισόδημα για μια οικογένεια με ένα παιδί θα καθοριστεί στις 18.500 ευρώ και η περιουσία στις 200.000 ευρώ και στην αντίστοιχα στην τρίτη 22.000 ευρω και 240.000 ευρώ.
Δεύτερον, το επιτόκιο σε κάθε κατηγορία θα καθοριστεί στο 2,3% για την 1η κατηγορία, στο 2,5% στη 2η και στο 2,7% στην 3η . Και τρίτον, το αντίστοιχο «κούρεμα» με το ανώτατο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 25% στην χαμηλότερη εισοδηματικά/περιουσιακά κατηγορία, στο 20% για τη δεύτερη κατηγορία και στο 15% για την τρίτη.
Στα παραπάνω κριτήρια θα προστεθούν κι άλλα, όπως καταθέσεις, μετοχές κλπ.
→ Διαβάστε επίσης: Ελβετικό φράγκο: «Κούρεμα» 10%-25% και σταθερό επιτόκιο 2,3%-2,9%
Και με δεδομένο ότι η λύση – ρύθμιση αφορά όλους, χωρίς εξαιρέσεις, του δανειολήπτες ελβετικού φράγκου προβλέπεται μια 4η κατηγορία, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με το «κούρεμα» να είναι στο 10% και το σταθερό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,9%.
Η λύση που προωθείται καθώς φαίνεται θα απέχει από την ικανοποίηση των προσδοκιών των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους της προσαύξησης που έχουν επωμιστεί λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας και είναι της τάξης του 50%.
Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν θα σημάνει το τέλος των δικαστικών προσφυγών εκ μέρους δανειοληπτών ελβετικού φράγκου αλλά ούτε και της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η προωθούμενη ρύθμιση μπορεί να καταστήσει βιώσιμα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η αγορά εκτιμά ότι για τα για τα προβληματικά δάνεια, η αντιστροφή της κατάστασης μόνο εύκολη δεν είναι. Μια άλλη κατηγορία δανείων, είναι τα ενήμερα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που έχουν ρυθμιστεί τα προηγούμενα χρόνια με step – up. Πρόκειται για δάνεια που προκειμένου να μείνουν ενήμερα επέλεξαν μειωμένη δόση για πολλά χρόνια (πχ για μια δεκαετία ) η οποία στη συνέχεια επανέρχεται στο αρχικό ύψος.