Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πρόκληση η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους - Τρομάζουν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα δεν τελειώνουν με την μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο, μέσα στο 2022, όπως τουλάχιστον είναι ο στόχος, αλλά μεγαλώνουν και έχουν αφετηρία την πανδημία. Οπως μάλιστα σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στην 88η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, η πανδημία θα «κληρονομήσει» στις τράπεζες μία νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα φτάσουν τα 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Πρότεινε, μάλιστα, την άμεση ανάληψη πρόσθετων ενεργειών οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών, λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας, και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, σημειώνοντας ότι μεγάλη πρόκληση θα αποτελέσει η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Βελτιώθηκε η ρευστότητα του συστήματος 

Αναφορικά με την ρευστότητα ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε τη σημαντική βελτίωση που παρατηρήθηκε, με την επιτάχυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε μικρότερο βαθμό προς τις μικρομεσαίες), με τον ετήσιο ρυθμό ανόδου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα να διαμορφώνεται σε 1,2% κατά μέσο όρο το 2020, έναντι αρνητικού ρυθμού (-0,4%) το 2019.

Τώρα θα δούμε τις συνέπειες της πανδημίας

Το 2021 σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να ενταθούν. Η επίπτωση αφορά κυρίως τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς και την αναμενόμενη επιδείνωση του λόγου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων προς το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει ότι το 2021 θα δημιουργηθούν νέα ΜΕΔ ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τα δικά του ζητήματα, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και μία σειρά από σοβαρές προκλήσεις που είναι κοινές για το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ.

Χαμηλή οργανική κερδοφορία, αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις που πηγάζουν από την ατελή τραπεζική ένωση, καθώς και λοιπές προκλήσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πρέπει το τραπεζικό σύστημα να δώσει πειστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μειώθηκαν κατά 60 δισ. τα κόκκινα δάνεια

Σημαντική μείωση έχει παρατηρηθεί, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, έχει παρατηρηθεί μείωση ύψους 60 δις. Βέβαια η μείωση αυτή οφείλεται σε πωλήσεις δανείων και διαγραφές και πολύ λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 σε 47,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 21 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Ο λόγος των ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) προς το σύνολο των δανείων παραμένει υψηλός, 30,2%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,6% στην ΕΕ.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ηρακλής» εντός του 2021, εκτιμάται ότι ο λόγος ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων θα υποχωρήσει περίπου στο 25% και ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια.

Στα παραπάνω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έχουν περιληφθεί τα νέα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται ακόμη στην επώαση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ