Αγγίζει το 17% ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και παραμονές ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων πιστωτικής επέκτασης. Τα νέα δάνεια είναι πολύ πιθανόν σπάσουν το φράγμα των 12 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, βάσει της πορείας των χρηματοδοτήσεων στα α’ 6μήνο. Η χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων είναι στο pipeline των τραπεζών, να είναι αυτά που δίνουν τη μεγάλη ώθηση και να αποτελούν καταλύτη για την πιστωτική επέκταση.
Άλμα στις εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πέρα όμως από τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτικά έργα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών ως 2,5 εκατ. ευρώ) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες «έτρεξαν» το πρώτο 6μηνο του έτους με ρυθμό αύξησης 16%, αγγίζοντας τα 1,21 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (AnaCredit – Μάιος 2025), τα νέα δάνεια προς ΜμΕ από τις ελληνικές τράπεζες συνολικά ήταν 337 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα πέρσι, με το συνολικό υπόλοιπο των δανείων των ΜμΕ να διαμορφώνεται στα 41,3 δισ. ευρώ έναντι περίπου 37 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2024.
Η δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ για τον Ιούνιο, στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, στο 16,6%, όταν για το σύνολο της ευρωζώνης ο μέσος ετήσιος ρυθμός ήταν 2,7%. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Λιθουανία με 19,2%, η Κροατία είναι τρίτη με 12,2% και ακολουθούν Εσθονία με 11,2% και Ολλανδία με 10,7%. Στις τελευταίες θέσεις είναι το Λουξεμβούργο (-5,2%), η Γερμανία (0,3%), η Ιταλία (0,4%) και η Φινλανδία (0,7%).
Υψηλό και το ποσοστό πιστωτικής επέκτασης συνολικά στον ιδιωτικό τομέα
Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του ιδιωτικού (μη χρηματοπιστωτικού τομέα), καθώς η Ελλάδα με ετήσια αύξηση 11,1% έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση, πίσω από την Κροατία (13,3%) και την Εσθονία (11,8%), και το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2,9%.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του (μη χρηματοπιστωτικού) ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%. Στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2,0%).
Θετική προοπτική για το 2025
Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ (Απρίλιος 2025) υπογραμμίζεται ότι: «Οι προοπτικές εξέλιξης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα για το 2025 διαγράφονται θετικές. Η αναμενόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα ενισχύσει σταδιακά τη ζήτηση νέων δανείων εκ μέρους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, η προσφορά τραπεζικής χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2021–2027), του RRF, καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ομίλου ΕΤΕπ και της ΕΑΤ».
Τα τραπεζικά επιτελεία έχουν θέσει εξ’ αρχής στόχο να αυξήσουν τις χορηγήσεις ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα έσοδα από τόκους, απόρροια της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Επίπεδα επιτοκίων και όροι δανεισμού
Tα επιτόκια, τα οποία τον περασμένο Μάιο διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο ως εξής:
- Στο 4,78% για δάνεια ύψους ως 250.000 ευρώ
- Στο 4,32% για δάνεια ως 1 εκατ. ευρώ
- Στο 3,89% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ
- Στο 4,2% το επιτόκιο δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίους
- Στο 5,8% το επιτόκιο επαγγελματικών δανείων διάρκειας άνω των 5 ετών
Το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής βάσης AnaCredit, η διάμεσος του ονομαστικού επιτοκίου νέου δανεισμού το 2024 ήταν: 4,5% στις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, 4,7% στις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, 5,0% και 5,2% στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει η ΤτΕ στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, πολλές εγχώριες επιχειρήσεις έλαβαν πιο βελτιωμένους όρους τιμολόγησης έναντι των προαναφερθέντων, λόγω της υπαγωγής τους σε προγράμματα στο πλαίσιο των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή της δανειοδότησής τους μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τα χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια που συνδέονται με προγράμματα συγχρηματοδότησης των αναπτυξιακών φορέων ή του Μηχανισμού, κατά το μέρος που προσφέρονται από δημόσιους πόρους, δεν θεωρούνται απαίτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και δεν περιλαμβάνονται στα εντός ισολογισμού στοιχεία απαιτήσεων της στατιστικής βάσης δεδομένων AnaCredit.