Στη διανομή προμερίσματος, στο 1/3 της συνολικής ανταμοιβής στο δ’ τρίμηνο του 2025 προτίθεται να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας το payout ratio στο 60% των κερδών του 2025 με στόχο να αυξηθεί το 2026 όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές ενώ η επαναγορά μετοχών θα εξεταστεί όταν οι τιμές των μετοχών βρεθούν σε λογικά επίπεδα. Το ενδεχομένο εξαγορών παραμένει ανοιχτό.
Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζει τον στόχο πιστωτικής επέκτασης πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ προηγουμένως έχοντας πετύχει αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μήνο, με τις νέες εκταμιεύσεις να φτάνουν τα 4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ στα β΄τρίμηνο και δάνεια της λιανικής τραπεζικής (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) να αυξάνονται κατά 9%.
Οι ισχυρές επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας το Α’ εξάμηνο θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη ή και υπερβάρσης των στόχων του έτους και δημιουργίας αξίας στο μέλλον, με τον CEO Παύλο Μυλωνά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών.
Με την καθαρή κερδοφορία στο α’ 6μηνο να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, στα 701 εκατ. ευρώ παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη η διοίκηση της ΕΤΕ αναθεωρεί εκτός από τον στόχο της πιστωτικής επέκταση και αυτόν για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε άνω του 15% (έναντι 13%) και των κερδών ανά μετοχή στα 1,4 ευρώ ανά μετοχή (από 1,3 ευρώ)
«Η ανθεκτικότητα των εσόδων απορρόφησε τον αντίκτυπο των χαμηλότερων επιτοκίων, με αιχμή του δόρατος την ισχυρή αύξηση των δανείων, ειδικότερα όσον αφορά στις επιχειρήσεις, καθώς και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη μετά από φόρους παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2024 στα €0,7 δισ., με το δείκτη απόδοσης ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) να διαμορφώνεται στο 16,3% έναντι στόχου >13% για το 2025, ο οποίος αναθεωρήθηκε σε >15%.» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς.
Σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ανήλθαν σε 900 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται σε 2,5% πολύ κοντά στο στόχο του 2025. Η απουσία ροών ΜΕΑ επέτρεψε τη συνεχή ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου στις 43 μ.β. το Α’ εξάμηνο 2025 (40 μ.β. το Β’ τρίμηνο 2025).
Ταυτόχρονα, οι δείκτες κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις της Τράπεζας παραμένουν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη σε όλα τα Στάδια δανείων, παρέχοντας ανθεκτικότητα σε περιόδους αβεβαιότητας και αναδεικνύοντας τον ισχυρό μας Ισολογισμό.
Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια ελβετικό φράγκο δεν αποτελούν πρόβλημα για την τράπεζα καθώς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποδίδουν καλά, ενώ για τα step up δάνεια έχουν ήδη προχωρήσει αναδιαρθρώσεις.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €1.031 εκατ. το Α’ εξάμηνο 2025, μειωμένα κατά -9% ετησίως, μία τάση που συνάδει με τις εκτιμήσεις μας για το 2025, αποτυπώνοντας τη δραστική μείωση των μέσων τριμηνιαίων επιτοκίων Euribor κατά -150 μ.β. σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε πάνω από το όριο των 280 μ.β. Η ισχυρή αύξηση στα εγχώρια εξυπηρετούμενα δάνεια κατά +€1,1 δισ. στο Β’ τρίμηνο 2025 (+€1,4 δισ.2 από την αρχή του έτους) βοήθησε να αμβλυνθεί εν μέρει η πίεση λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, με την αυξανόμενη συμβολή της αντιστάθμισης καταθέσεων πελατών (hedging) και τη σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού ανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων να παρέχουν περαιτέρω στήριξη.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρέμειναν σε σταθερή πορεία ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση κατά +8% ετησίως σε δημοσιευμένη βάση, ή +15% ετησίως, εξαιρώντας την αρνητική επίπτωση των κρατικών μέτρων στις προμήθειες από πληρωμές (-€12 εκατ. σε ετήσια βάση το Α’ εξάμηνο 2025), με ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές κατηγορίες προμηθειών. Στη Λιανική Τραπεζική, οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά +16% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση, με αιχμή του δόρατος τα επενδυτικά προϊόντα (+66% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς μας στα αμοιβαία κεφάλαια (αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων: +6 π.μ. σε ετήσια βάση & +2 π.μ. από την αρχή του έτους), ενώ οι προμήθειες καταθέσεων και καρτών σημείωσαν επίσης διψήφια ποσοστά αύξησης. Στην Εταιρική Τραπεζική, οι προμήθειες αυξήθηκαν επίσης κατά +13% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων (+37% σε ετήσια βάση).