Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηρακλής 2: Εγκρίνεται σήμερα από τις Βρυξέλλες και ψηφίζεται στη Βουλή έως 21 Απριλίου

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Το «πράσινο φως» παίρνει σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο «Ηρακλής 2», για να ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού εφαρμοστικού νόμου από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ολοκληρώσουν την τελευταία φάση εξυγίανσής τους όσον αφορά τα προβληματικά ανοίγματα. Με το νέο πρόγραμμα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προβούν σε έως και 32 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις NPEs παρέχοντας έως 12 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επέκταση του «Ηρακλή» θα καλύπτει «το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και θα αποβλέπει στη περαιτέρω -σημαντική- μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Βασικός στόχος είναι οι τράπεζες να μπορέσουν, μέσα από το νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά.

Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, γιατί, όπως φαίνεται από τον προγραμματισμό αλλά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν επιτύχει ένα μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, πιθανόν κάποιες (σ.σ.: τράπεζες) και μέσα στο 2021», όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι ο «Ηρακλής 2» θα περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις οι οποίες είναι αντικείμενο συζήτησης με τις τράπεζες και τους servicers -και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πρόγραμμα «Ηρακλής 2» θα συμμετάσχει η Τράπεζα Πειραιώς με δύο τιτλοποιήσεις των 12 δισ. ευρώ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει να πάρει μέρος με τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ποσά του «Ηρακλής 2» αναμένεται να τα μοιραστούν Alpha Bank και Eurobank με τιτλοποιήσεις γύρω στα 2 και 3,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. 

Οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή 1»

Υπενθυμίζεται ότι στον «Ηρακλή 1» πήρε μέρος η Εθνική με τιτλοποιήσεις δανείων 6,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 10,8 δισ., η Πειραιώς με 7 δισ. και η Eurobank με 7,5 δισ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1» έχουν ενταχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 31,3 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στον «Ηρακλή 1» εντάχθηκαν: 

• Το χαρτοφυλάκιο Cairo, αξίας 7,5 δισ. ευρώ, της Εurobank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Galaxy, αξίας 10,8 δισ. ευρώ, της Alpha Bank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, και το χαρτοφυλάκιο Vega, αξίας 5 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, για τα οποία το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ. 

• Το χαρτοφυλάκιο Frontier, αξίας 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ