Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Επόμενη στάση το Λονδίνο για τους «big 4» - Ωρα για επενδυτικά ραντεβού

Στο Λονδίνο προσγειώνονται οι Έλληνες τραπεζίτες όπου θα έχουν συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου της Bank of America από αύριο Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.  Λίγες ημέρες μετά την παρουσία τους στη Νέα Υόρκη για τα τα συνέδρια της Citi  και της UBS όπου επιβεβαιώθηκε εκ νέου η εμπιστοσύνη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα παρουσιάσουν το επενδυτικό τους story συνέδριο που πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν το «κλείσιμο» του 9μήνου και οι τράπεζες έχουν σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επίτευξη των στόχων του 2025 αλλά και τους σχεδιασμούς για το 2026 με βάσει και τις εξαγορές στις οποίες προχώρησαν την προηγούμενη χρονιά. 

Ζητούμενο είναι η πορεία της πιστωτικής επέκτασης και των εσόδων αλλά και περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και του πιστωτικού κινδύνου και ενώ παραμένει ο άγνωστος «Χ» του ελβετικού φράγκου καθώς ακόμα δεν έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ρύθμιση.  Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες έχουν «λάβει τα μέτρα τους».

Ελκυστικός ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος

Την περασμένη εβδομάδα πάντως η Bank of America επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παραμένει ελκυστικός.  Με την κερδοφορία να ενισχύεται, τα κεφαλαία να σταθεροποιείται και το επενδυτικό ενδιαφέρον να αυξάνεται μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές να εισέρχονται σε μια νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη Unicredit, καθώς ενδεχόμενη αύξηση πάνω από 33% στην Alpha Bank θα μπορούσε να ενεργοποιήσει δημόσια πρόταση εξαγοράς και την ίδια στιγμή η ελληνική τράπεζα μέσω της  Astro Bank ενισχύει την θέση στην Κύπρο. Εκεί που η Eurobank εδραιώνεται ως η μεγαλύτερη τράπεζα μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και τη συγχώνευση της με την Eurobank Cyprus . Για τη Eurobank η Κύπρος αποτελεί hub για το άνοιγμα της σε αγορές όπως αυτή της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου ενώ βλέπει θετικά την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων με το μερίδιο τους να είναι στο 75%.

Σε ότι αφορά την Πειραιώς μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το deal για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και στόχος της διοίκησης να πετύχει τον «δανέζικο συμβιβασμό» ώστε προκειμένου να ενοποιήσει την Εθνική Ασφαλιστική με τη μέθοδο του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και όχι με αφαίρεση του κόστους κτήσης από τα κεφάλαιά της. Εφόσον το αίτημα της Πειραιώς γίνει αποδεκτό, η επίπτωση στον δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 της τράπεζας θα είναι 100 μονάδες βάσης, αντί 150 μ.β.

Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα παραμένει ερώτημα πότε να κάνει την κίνηση της σε επίπεδο εξαγορών  - εκτιμάται ότι θα κινηθεί στον ασφαλιστικό κλάδο - καθώς διαθέτει μεγάλη ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η BofA δίνει  σύσταση αγοράς για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και τηρεί ουδέτερη στάση για της Εθνική και αναθεωρεί προς τα πάνω τις τιμές – στόχο για τη Εurobank στα 4,45 από 4,36 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%, για την Πειραιώς στα 7,78 από 6,88 ευρώ με περιθώριο ανόδου 14%, για την Αlpha Bank 3,89 από 3,58 ευρώ και περιθώριο ανόδου 12% ενώ για την Εθνική στα 12,81 από 12,11 ευρώ με περιθώριο ανόδου 7%

Σύμφωνα με τους αναλυτές μετά τα τρίτο/τέταρτο τρίμηνο της χρονιά τα έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν καθώς στην επόμενη τριετία η μέση ετήσια αύξηση των δανείων θα είναι 9% και για τράπεζες όπως η Alpha Bank και η Eurobank τα έσοδα από τόκους θα υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Παράλληλα, η πιο αργή προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων και τα αυξημένα έσοδα από χρηματοοοικονομικά παράγωγα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά τα μερίσματα, το payout ratios  το 2025 τοποθετούνται στο 60% για την Εθνική, στο 50% για την Πειραιώς και στο 55% για Εurobank και Αlpha Bank.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ