Η Τράπεζα Πειραιώς και η Oracle προχωρούν σε νέα φάση στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που επεκτείνει τη μεταξύ τους σχέση και θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας. Η νέα συμφωνία επικεντρώνεται σε τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Cloud και οι λύσεις βιωσιμότητας, με στόχο την παροχή καινοτόμων, ασφαλών και «πράσινων» χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Πολυεπίπεδη συνεργασία σε AI, Cloud και ESG
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι δύο οργανισμοί θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε βασικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η Πειραιώς θα αξιοποιήσει το Oracle Cloud Infrastructure (OCI) στο πλαίσιο της multi–cloud στρατηγικής της, ενώ θα αναπτυχθούν εργαστήρια συν-δημιουργίας και κοινές δράσεις καινοτομίας σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων, η κυβερνοασφάλεια και η ανάπτυξη cloud–native εφαρμογών.
Παράλληλα, το MoU προβλέπει την υιοθέτηση γενετικής AI για την αυτοματοποίηση διαδικασιών υψηλής έντασης γνώσης, καθώς και τη δημιουργία εκπαιδευτικών και πιστοποιητικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών ESG, μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Δηλώσεις στελεχών
Ο Χάρης Μαργαρίτης, Group Chief Operating Officer (COO) της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι η συνεργασία με την Oracle ενισχύει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της Τράπεζας:
«Με τη στρατηγική μας συνεργασία με την Oracle επενδύουμε σε τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την ανθεκτικότητα, την αποδοτικότητα και την καινοτομία της Τράπεζας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Cloud και οι λύσεις βιωσιμότητας αποτελούν κρίσιμους άξονες του μετασχηματισμού μας, και μέσω αυτής της συμφωνίας ενισχύουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες μας».
Από την πλευρά της Oracle, ο Hans Olav Hamran, Vice President Oracle Cloud Infrastructure North East, σημείωσε:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανανέωση και επέκταση της στρατηγικής μας συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματά μας στους τομείς της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της υψηλής απόδοσης. Το Cloud και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας ανάπτυξης».
Ο Στέφανος Διονυσόπουλος, Country Leader Oracle Ελλάδας και Cluster Leader GCMB, ανέφερε:
«Με τη νέα αυτή συμφωνία επεκτείνουμε περαιτέρω τη μακρόχρονη συνεργασία μας με την Πειραιώς, αξιοποιώντας τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες μας – από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη διαχείριση δεδομένων, μέχρι τις λύσεις cloud και τις πράσινες υποδομές πληροφορικής».
Νέα εποχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πειραιώς
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Hans Olav Hamran και στελεχών των δύο οργανισμών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχίσουν από κοινού την πορεία προς τον πλήρη ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών και την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τραπεζικών υπηρεσιών για την επόμενη ημέρα της τραπεζικής εμπειρίας.