Και ενώ η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της κίνησης εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας για εξαγορά ασφαλιστικής μετά την «απώλεια» της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε το deal με το οποίο γίνεται και πάλι ο μοναδικός μέτοχος της Eurolife Life, και ενώ οι ασφαλίσεις ζωής είναι η πλέον συμβατή με τις τραπεζικές εργασίες δραστηριότητα του ασφαλιστικού τομέα.
Η Eurobank προχωρά στην απόκτηση του 80% της Eurolife Life, στην οποία ήδη κατέχει το 20%, έναντι 813 εκατ. ευρώ, και ανεβάζει στα περίπου 2 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για εξαγορές, καθώς προηγήθηκε η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει πλέον συγχωνευθεί με την Eurobank Cyprus και έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στο νησί, η Eurobank Limited.
Παράλληλα, ο όμιλος Eurobank «κοιτάει» για νέες ευκαιρίες εξαγορών στη Βουλγαρία, όπου έχει ήδη ισχυρή παρουσία (μέσω της θυγατρικής της PostBank), την οποία θέλει να ενισχύσει αξιοποιώντας τις προοπτικές της χώρας, που τη νέα χρονιά μπαίνει στο ευρώ.
Ενίσχυση κερδοφορίας και διαφοροποίηση εσόδων
Η συναλλαγή που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, θα επιτρέψει στη Eurobank να ενισχύσει τη βάση κερδοφορίας της μέσω της πλήρους ενοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurolife Life, και ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων μέσω αυξημένων προμηθειών.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ακολουθεί την ίδια στρατηγική και στην Κύπρο, όπου εκτός από την Ελληνική Τράπεζα απέκτησε και την πρώην θυγατρική της CNP Insurance, και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός και ασφαλιστικός οργανισμός στο νησί.
Επιστροφή των τραπεζών στις ασφάλειες
Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον ασφαλιστικό κλάδο «κλείνει» ένα ακόμα κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης — αυτό της πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών που επιβλήθηκε από τις εποπτικές αρχές ως επακόλουθο της κρίσης, λόγω της κρατικής ενίσχυσης που είχαν λάβει (ανακεφαλαιοποιήσεις), μαζί με την αποεπένδυση από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι θυγατρικές στο εξωτερικό. Έτσι η Eurobank πούλησε το 80% στη Fairfax (έναντι 324 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC.
Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την Eurobank. Η αποεπένδυση από την Eurolife Holdings το 2016 αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, σε μία περίοδο όπου οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αποεπενδύσουν περιουσιακά στοιχεία, μετά τις σοβαρές συνέπειες της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σήμερα, η αποκατεστημένη χρηματοοικονομική ισχύς της Eurobank, της επιτρέπει την επαναπόκτηση ενός στρατηγικής σημασίας περιουσιακού στοιχείου, απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών που σχετίζονται με διαχείριση περιουσίας και bancassurance.»
Η διεθνής τάση και η στρατηγική Fairfax
Μια δεκαετία μετά, ακολουθώντας τη διεθνή τάση όπου όλοι οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι περιλαμβάνουν εκτός των τραπεζών και ασφαλιστικές εταιρείες ως μέρος των δραστηριοτήτων τους (βλ. πίνακα), η Eurobank γίνεται και πάλι μοναδικός μέτοχος της Eurolife Life, και θα διατηρήσει συμμετοχή 20% στη δραστηριότητα γενικών ασφαλίσεων της Eurolife Holdings («Eurolife General Insurance»).
Παράλληλα, η Fairfax – που είναι και βασικός μέτοχος της Eurobank με 32,9% – θα αποκτήσει το 45% της ERB Ασφαλιστικής γενικών ασφαλίσεων (περιουσίας και ζημιών), της θυγατρικής της Eurobank στην Κύπρο, έναντι 59 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ένα τελικό κόστος 753 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των ασφαλιστικών σε όλες τις περιπτώσεις ορίστηκε στο ίδιο ύψος, το 1,45 της λογιστικής αξίας. Η συνολική επίδραση των δύο συναλλαγών στα κεφάλαια της Eurobank είναι της τάξης των 120 μονάδων βάσης. Πρόθεση της Eurobank είναι η υποβολή αιτήματος ταξινόμησης ως Χρηματοοικονομικός Όμιλος (Financial Conglomerate – FICO) και εφαρμογή του Κανονισμού Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR), γνωστού και ως «Danish Compromise» («Δανέζικος Συμβιβασμός»), η οποία εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να προσφέρει σημαντικό κεφαλαιακό όφελος.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η Fairfax θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του υπόλοιπου 55% της ERBA σε μεταγενέστερο χρόνο.
«Η επένδυση της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της ERBA θα συμβάλει, μέσω της τεχνογνωσίας της, στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα Γενικών Ασφαλίσεων, ενώ παράλληλα υποδηλώνει το σημαντικό ενδιαφέρον της για την ευρύτερη κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε ο Φ. Καραβίας.
Στρατηγική αξιοποίησης κεφαλαίων
Η χθεσινή κίνηση της Eurobank εναρμονίζεται πλήρως με τη στρατηγική της τράπεζας για χρήση μέρους του πλεονάζοντος κεφαλαιακού αποθέματος σε εξαγορές που εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών της επιχειρηματικών κατευθύνσεων, δηλαδή Τραπεζικές εργασίες, Διαχείριση Ενεργητικού (Asset Management) και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες. Τη στρατηγική αυτή είχε περιγράψει η Διοίκηση της Τράπεζας κατά τις επαφές της με αναλυτές και επενδυτές με συνέπεια κατά τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη Fairfax, δραστηριοποιείται στις ασφαλιστικές εργασίες παγκοσμίως, αλλά μόνο στις γενικές ασφάλειες, δηλαδή στον κλάδο Property & Casualty, και η μοναδική εταιρεία ασφαλειών ζωής που είχε στο χαρτοφυλάκιό της ήταν η Eurolife Life. Επομένως, η πώλησή της είναι συμβατή με τη στρατηγική της εταιρείας και το core business, σε συνδυασμό μάλιστα με την απόκτηση της κυπριακής εταιρείας γενικών ασφαλίσεων ERB Ασφαλιστική. Η επέκταση της Fairfax στον κυπριακό ασφαλιστικό κλάδο έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση στο Τορόντο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Prem Watsa, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Η απόφαση της Fairfax επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της προς την κυπριακή οικονομία.
→ Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Τα επόμενα βήματα της UniCredit
Θετική αξιολόγηση από την UBS
Η UBS χαρακτηρίζει την εξαγορά του 80% της Eurolife από τη Fairfax ως «κεφαλαιακά αποδοτική και κερδοφόρα στρατηγική κίνηση της Eurobank» και διατηρεί σύσταση Buy για τη μετοχή με τιμή στόχο στα 4,10 ευρώ από 3,64 ευρώ προηγουμένως, καθώς εκτιμά ότι η συμφωνία θα είναι κερδοφόρα για τους μετόχους ήδη από το 2026.
Η UBS υπολογίζει ότι η εξαγορά θα ενισχύσει τα καθαρά κέρδη και τα προ προβλέψεων αποτελέσματα (PPOP) της Eurobank κατά περίπου 5%, ενώ θα προσθέσει 100 μονάδες βάσης στον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), ενώ η συνεισφορά των προμηθειών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί περίπου 35% από 23% σήμερα.
Η Eurolife είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστής ζωής στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 21% και εκτιμώμενα ασφαλιστικά έσοδα περί τα €600 εκατ. το 2025. Για τη Eurobank, η ενσωμάτωσή της σημαίνει κάθετη ολοκλήρωση του bancassurance μοντέλου και πλήρη αξιοποίηση της μεγάλης πελατειακής βάσης της τράπεζας.
Η Eurobank, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, σχεδιάζει να κάνει χρήση του Danish Capital Compromise (Δανέζικος Συμβιβασμός), που θα προσφέρει ουσιαστική κεφαλαιακή ανακούφιση και θα διατηρήσει τον δείκτη CET 1 άνω του 13,5% μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Τραπεζικός όμιλος | Ασφαλιστική εταιρία | Χώρα |
HSBC Holdings plc | HSBC Life (HSBC Insurance) | Ηνωμένο Βασίλειο |
BNP Paribas | BNP ParibasCardif | Γαλλία |
CreditAgricole Group | CreditAgricoleAssurances | Γαλλία |
Banco Santander | Santander Insurance Holding / Santander Seguros | Ισπανία |
Barclays PLC | Barclays Insurance Services Company Ltd | Ηνωμένο Βασίλειο |
Groupe BPCE | BPCE Assurances / NatixisAssurances | Γαλλία |
SocieteGenerale | Sogecap (SocieteGeneraleAssurances) | Γαλλία |
Lloyds Banking Group | ScottishWidows | Ηνωμένο Βασίλειο |
KBC Group NV | KBC insurance | Βέλγιο |
Intesa Sanpaolo | Intesa Sanpaolo Assicurazioni (πρώην Intesa Sanpaolo Vita) | Ιταλία |