Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Μεγάλου: Πιστωτική επέκταση και Εθνική Ασφαλιστική οδηγούν σε αναθεώρηση στόχων - Στο 50% το μέρισμα

Την ενοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα αποτελέσματα του 2025 και την παρουσίαση ανανεωμένου επιχειρηματικού σχεδίου τον Μάρτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η συνεισφορά της νέας θυγατρικής στον όμιλο, ανακοίνωσε η Πειραιώς εν αναμονή των υπολειπόμενων εγκρίσεων (ΤτΕ/SSM) και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής εξαγοράς από τη CVC μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα του 9μηνου που έκλεισε με καθαρά κέρδη 854 εκατ. ευρώ.

Αναθεώρηση στόχων και ισχυρή πιστωτική επέκταση

Οι επιδόσεις του 9μηνού οδηγούν σε αναθεώρηση στόχων, όπως αυτού της πιστωτικής επέκτασης στα 3,5 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2025, καθώς το χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε κατά 15% ετησίως, στα 37 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο νωρίτερα από τον σχεδιασμό.

Η εκταμίευση νέων δανείων ύψους 9,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο αποτελεί ιστορικά καλύτερη επίδοση εννεαμήνου για την Πειραιώς. Τα βιώσιμα δάνεια της τράπεζας από τα 4 δισ. ευρώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις ανά έτος στα 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2028 από 1,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει τρεις εκδόσεις πράσινων ομολόγων συνολικού ύψους 1,65 δισ. ευρώ.

Νέοι στόχοι αποδοτικότητας και μερισματικής πολιτικής

Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι προχωρά και στην αναβάθμιση του στόχου απόδοσης κεφαλαίων σε 15% από 14%, και τα EPS αναθεωρούνται άνω των 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων αυξήθηκε στο 20,6% τον Σεπτέμβριο του 2025, ενσωματώνοντας πρόβλεψη για διανομή στους μετόχους 50% από τα κέρδη του έτους και απορροφώντας την ισχυρή δανειακή επέκταση.

Στόχος είναι η συνολική διανομή από τα κέρδη του 2025 να είναι άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ανάκαμψη στα στεγαστικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τα στεγαστικά κατέγραψαν θετική καθαρή πιστωτική επέκταση 45 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από μια 15ετία στο γ’ τρίμηνο, χάρη στην τόνωση της ζήτησης και τα καινοτόμα προϊόντα, όπως το «Σπίτι 25», που συγκέντρωσε περισσότερες από 930 αιτήσεις συνολικού ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών μηνών.

Ο Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι το επιτυχημένο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» δεν έχει μπει ακόμα σε φάση εκταμιεύσεων και, κατά συνέπεια, η διοίκηση αναμένει μεγαλύτερες εκταμιεύσεις στη συνέχεια και κυρίως τη νέα χρονιά.

Γενικότερα, η διοίκηση της τράπεζας προβλέπει ανάπτυξη των στεγαστικών και θα επανέλθει με νέο guidance το 2026.

Εκταμιεύσεις, καταθέσεις και κεφάλαια πελατών

Συνολικά, από τις εκταμιεύσεις των 3,2 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο (οι αποπληρωμές ήταν στα 2,3 δισ. ευρώ), περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορούσε σε εταιρικά, δομημένα χρηματοοικονομικά και ναυτιλιακά δάνεια, περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις και 290 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, με ρεκόρ στεγαστικών δανείων στα 190 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια της Πειραιώς σε έργα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (εκταμιεύσεις και ανεκτέλεστο) διαμορφώθηκαν σε €2,6 δισ. από το 2023, τροφοδοτώντας €8 δισ. επενδύσεων.

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν στα €63,9 δισ., συνεχίζοντας να παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη, αυξημένες κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια βάση.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν κατά 30% ετησίως, στα €14,3 δισ., υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο για επίπεδο άνω των €13,5 δισ..

Έσοδα και αποδόσεις

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν στα €489 εκατ. στο εννεάμηνο, στο 25% των καθαρών εσόδων, και σε ευθυγράμμιση με τον αναβαθμισμένο ετήσιο στόχο για περίπου €0,65 δισ.

Τα δάνεια, η διαχείριση κεφαλαίων και η τραπεζοασφάλιση συνέβαλαν δυναμικά στην αύξηση των προμηθειών.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,426 δισ. ευρώ στο 9μηνο και αναμένεται να ενισχυθούν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, με τον στόχο του 1,9 δισ. ευρώ για το 2025 να είναι εξασφαλισμένος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ