Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι της ΑΜΚ - Πώς θα κινηθεί το ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, όπως αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Η» για άντληση κεφαλαίων σημαντικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν στην «Η» ότι το 15% της έκδοσης θα διατεθεί με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και το 85% σε επενδυτές στο εξωτερικό με τη διαδικασία του book building. Το ΔΣ της Πειραιώς αποφάσισε τη διάθεση 1,2 δισ. μετοχών με τιμή μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι εφόσον η τιμή κινηθεί στα ανώτατα όρια της διάθεσης, το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στην ΑΜΚ θα ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ενέκρινε την προνομιακή μεταχείριση των υφιστάμενων Ελλήνων μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν έως το υφιστάμενο μερίδιό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Τόσο η δημόσια προσφορά (Ελλάδα) όσο και το book building (εξωτερικό) θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Το ποσοστό του ΤΧΣ

Ο παράγοντας που θα κρίνει το ποσό της διάθεσης μετοχών είναι το μερίδιο που θα διατηρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως πλειοψηφικός μέτοχος, «κλειδώνοντας» πρακτικά το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% και είναι πιθανό να επανέλθει στο 26% που κατείχε πριν από τη μετατροπή των COCO’s.

Το ενδιαφέρον προδιαγράφεται ισχυρό για την ΑΜΚ με υφιστάμενους και νέους μετόχους από την Ελλάδα και -κυρίως- το εξωτερικό να προετοιμάζονται για την κρίσιμη διαδικασία που ολοκληρώνεται οριακά πριν το Πάσχα. Το σχέδιο «Sunrise» που εξήγγειλε η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται πως έχει πείσει την αγορά για την αλλαγή σελίδας -όχι μόνο της Πειραιώς αλλά και συνολικά του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που οδεύει ολοταχώς σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ