Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Κληρώνει στα μέσα Μαΐου για τον επόμενο CEO

Πηγή: Pexels

Στις 10 ή - το αργότερο - 15 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η».

Η διαδικασία επιλογής του CEO προβλέπει την κατάρτιση shortlist από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) με τα ονόματα των επικρατέστερων υποψηφίων, η οποία στη συνέχεια αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, κ. Γιώργος Ζαββός, είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο για τον επικεφαλής του θεσμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Η διαδικασία αντικατάστασης του Αυστριακού Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος αποχώρησε ύστερα από πιέσεις από το τιμόνι του Ταμείου στα μέσα Φεβρουαρίου, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με την ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης σε ιστότοπους headhunters και, εν τέλει, στον ιστότοπο του ίδιου του ΤΧΣ. Έκτοτε, χρέη CEO εκτελεί ο αναπληρωτής CEO, Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν σκοπεύει να «τρέξει» στην κούρσα της διαδοχής.

Σε εξέλιξη η διαμόρφωση του shortlist

Επί του παρόντος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του shortlist μετά από εξέταση των αιτημάτων που κατατέθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό. Πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν ότι ο νέος αξιωματούχος θα πρέπει να γνωρίζει εις βάθος το ελληνικό τραπεζικό τοπίο, να μην έχει διατελέσει σε θέσεις που δημιουργούν σύγκρουση συμφέροντος στον εγχώριο κλάδο και να διαθέτει την εμπειρία και τις ικανότητες προκειμένου να σχεδιάσει τη στρατηγική εξόδου του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες.

Η πρόσφατη «περιπέτεια» της Τράπεζας Πειραιώς με τη μετατροπή των COCOs, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να βρεθεί από κάτοχος του 26% σε κάτοχος του 61% στο μετοχικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να διενεργηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή -κυρίως- ιδιωτών επενδυτών, επαναφέρει τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου στη διοίκηση των ιδρυμάτων. Θυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα μερίδιο 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 40% στην Εθνική Τράπεζα, 11% στην Alpha Bank και αμελητέο ποσοστό στη Eurobank.

Ο ρόλος του Ταμείου 

Οσο και αν η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση και στόχευση, αυτό δεν κατέστη δυνατό δεδομένης της επαχθούς θέσης στην οποία βρέθηκαν οι τράπεζες κατά τη μνημονιακή περίοδο -αλλά και μετά από αυτή, με την αξία των μετοχών να μην έχουν ουσιαστικά ανακάμψει. Οι ανησυχίες για ουσιώδη ζημία του Δημοσίου σε περίπτωση αποχώρησης από τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών υπό τις παρούσες συνθήκες, οδήγησε στην παράταση της «ζωής» του Ταμείου έως τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμη και τότε, όμως, πηγές του κλάδου διατυπώνουν έντονο προβληματισμό κατά πόσο θα είναι εφικτό το Δημόσιο να διαθέσει τις μετοχές που διαθέτει σε επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον όρους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ