Νέα
  • ΓΔ: 906.24 +0.08%
  • Τζίρος: 24,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την βελούδινη κρατικοποίηση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται η διοίκηση της Attica Bank και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε «βελούδινη» κρατικοποίηση της μη συστημικής τράπεζας με στόχο την επαν-ιδιωτικοποίησή της με επενδυτικά κεφάλαια. 

Πηγές της Attica Bank αναφέρουν στην «Η» ότι από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Χαρδούβελη - ο οποίος, σημειωτέων, εφαρμόζεται πρώτη φορά από το 2013 όταν και ψηφίστηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, από το 2013 εκκρεμεί η σχετική πράξη από το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Προς το παρόν, πάντως, η πράξη αυτή δεν έχει εκδοθεί, επιβεβαιώνουν κυκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Από αλγόριθμο περνά το ποσοστό του Δημόσιου

Μετά την ανακοίνωση ζημιών 306 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2020 την περασμένη Τετάρτη 28 Απριλίου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Attica Bank που σχεδιάζει τον μετασχηματισμό της μέσα από τον οδυνηρό δρόμο της κρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες το «κεφαλαιακό μπόνους» της αναβαλλόμενης φορολογίας, εάν μια τράπεζα καταγράψει ζημιές, το Δημόσιο καλείται να καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο με αντάλλαγμα μερίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

Όπως ορίζει ο νόμος, μετά την ενεργοποίησή του, ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου». Το ύψος των απαιτήσεων αυτών υπολογίζεται, όπως εξηγούν στην «Η» πηγές με γνώση των διαδικασιών, βάσει αλγόριθμου, αφού πρώτα τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας ελεγχθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν, η τράπεζα προχωρά στην έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (warrants), τα οποία διαθέτει στους υφιστάμενους μετόχους, σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή, εν τέλει, τα warrants καταλήγουν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι κυριότεροι μέτοχοι της τράπεζας σήμερα είναι το ΤΜΕΔΕ (46,32%) και ο ΕΦΚΑ (33,24%) και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό του Δημοσίου θα διαμορφωθεί μεταξύ 24% και 31%. 

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, απαιτείται επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank και πηγές προσκείμενες στην τράπεζα έλεγαν ότι αυτές θα διαρκέσουν κάποιους μήνες και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. 

Η Attica παίρνει τη σκυτάλη από την Πειραιώς

Μετά την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στις αρχές του έτους, και την επαν-ιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το σχέδιο που κατήρτισαν από κοινού Τράπεζα της Ελλάδος, υπουργείο Οικονομικών και Attica Bank δεν μοιάζει ξένο. Παρότι η διαδικασία διαφέρει, ωστόσο, η λογική παραμένει ίδια, αφού το Δημόσιο χρησιμοποιείται ως όχημα για την εξυγίανση της τράπεζας με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μετά από πολλά έτη παλινωδιών και χαμένων ευκαιριών, η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα με μηδενικά κόκκινα δάνεια και ενεργό ρόλο στην πιστωτική επέκτασης της post-covid εποχής. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ