Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch για τράπεζες: Μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 15% και καλύτερα αποτελέσματα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ταχύτερη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζώνEurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς – αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως αναφέρει σε σημερινό σημείωμά του.

Ως λόγους, ο Fitch αναφέρει τα σχέδια των τραπεζών για επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων τους και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εκτιμά ότι θα αποκτήσει δυναμική.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των τραπεζών, στις οποίες προχώρησε, αντανακλούσαν την επιτάχυνση των σχεδίων για τη μείωση των κινδύνων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναθεώρησε σε θετικό το outlook για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα, το οποίο αξιολογεί με 'b', καθώς η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία για να χορηγούν νέα δάνεια.

Μείωση των "κόκκινων" δανείων στο 15% το επόμενο 12μηνο

Ο Fitch αναμένει τώρα ότι τα σχέδια των τραπεζών για επιπλέον τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλής ΙΙ, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες τους μπορούν να μειώσουν το ποσοστό τους (στο σύνολο των δανείων) στο 15% το επόμενο 12μηνο από 35% στο τέλος του 2020.

Αναμένει, επίσης, ότι τα κέρδη των τραπεζών  - που ήταν αδύναμα πέρυσι λόγω των προβλέψεων που σχημάτισαν για την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας τους ενεργητικού τους και τη στήριξη των τιτλοποιήσεων – θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις το 2021-2022, ιδιαίτερα αυτά της Eurobank και της Εθνικής, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών

Ο Fitch σημειώνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των τραπεζών αντανακλούν και τη βελτίωση των χρηματοδοτικών προφίλ και των προφίλ ρευστότητάς τους, που ενισχύονται από την αύξηση των καταθέσεων (9% συνολικά το 2020), τα μέτρα διευκόλυνσης της ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κλάδου αυξήθηκε στο 175% στο τέλος του 2020 από 131% στο τέλος του 2019. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ