Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EKT: Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ουσιαστικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος για τις τράπεζες της Ευρωζώνης από την πράσινη μετάβαση της οικονομίας ή από φυσικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η έκθεση, με τίτλο: «Σχετικοί με το κλίμα κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως «οι τράπεζες της Ευρωζώνης, τα funds και οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ουσιαστικούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους σχετικούς με το κλίμα».

Οι τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν, σύμφωνα με τη μελέτη, υψηλό ποσοστό έκθεσης σε επιχειρήσεις έντασης εκπομπών ρύπων, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο ζημιών κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ακόμη πιο ανησυχητικός κίνδυνος μπορεί να προκύψει για τις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την έκθεσή τους σε φυσικούς κινδύνους, αν δεν περιορισθεί η κλιματική αλλαγή και αν οι οικονομίες αποτύχουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Που συγκεντρώνονται οι κίνδυνοι

«Τόσο για τους κινδύνους από τη μετάβαση όσο και για τους φυσικούς κινδύνους, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι είναι πιθανόν ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι σε ορισμένους τομείς, γεωγραφικές περιοχές και μεμονωμένες τράπεζες».

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η διενέργεια stress test για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής «ενισχύει την κατανόησή μας για το πόσο ευάλωτο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αυξημένο κίνδυνο επιχειρηματικών χρεοκοπιών». Για τον σκοπό αυτό, τα stress test χρησιμοποιούν εναλλακτικά σενάρια για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, «φωτίζοντας έτσι το σχετικό κόστος και όφελος της μετάβασης προς μίας πιο πράσινη οικονομία».

Η κατανόηση των κινδύνων από το κλίμα είναι μία σε εξέλιξη διαδικασία, «καθώς τα κενά όσον αφορά τα στοιχεία και τη μεθοδολογία εξακολουθούν να πρέπει να αντιμετωπιστούν», σύμφωνα με την έκθεση.

Η ασφάλιση των κινδύνων

Η ανάλυση δείχνει, επίσης, ότι η μέτρηση των σχετικών με το κλίμα χρηματοπιστωτικών κινδύνων πρέπει να λάβει υπόψη τις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών», καθώς ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας του αντίκτυπου στις τράπεζες από την υλοποίηση των κινδύνων είναι η έκταση στην οποία έχουν ασφαλισθεί τα ανοίγματα ή τα ενέχυρά τους καλύπτονται ασφαλιστικά. «Στοιχεία από προηγούμενες καταστροφές δείχνουν πώς η οικονομική ανάκαμψη ωφελείται από ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης», σημειώνει η έκθεση.

Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην «πράσινη χρηματοδότηση» συνεχίζει να αυξάνεται, «οι υποστηρικτικές τιμές της αγοράς και η περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να ανασχεθούν αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για μία επιφανειακή πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος».

Η μελέτη τονίζει ότι θα χρειαστεί μία μακρο – εποπτεία για την άμβλυνση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος που σχετίζονται με το κλίμα. «Αν και ένα μικρο – εποπτικό πλαίσιο μπορεί να συνεχίσει να εστιάζει στην ευρωστία των μεμονωμένων χρηματοπσιτωτικών ιδρυμάτων, οι μακρο – εποπτικές Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά», σημειώνεται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ