Νέα
  • ΓΔ: 909.59 +0.60%
  • Τζίρος: 7,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank για RRF: Στοχεύουμε στο καλύτερο κομμάτι της «πίτας»

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Τους λόγους που οδήγησαν την Alpha Bank, μια από τις πλέον θωρακισμένες κεφαλαιακά συστημικές τράπεζες της χώρας, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν αναλυτικά τα στελέχη της Διοίκησης στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για το «Project Tomorrow».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το βασικό κίνητρο για την πρώτη «αναπτυξιακή» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο εδώ και αρκετά χρόνια είναι η εισροή αναπτυξιακών κεφαλαίων ύψους 33 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Τα 18 δισ. εξ αυτών θα μοχλευτούν μέσω τραπεζικού δανεισμού και τα 12,4 δισ. από τα ελληνικά ιδρύματα.

Επιδίωξη της Alpha Bank δεν είναι να εξασφαλίσει μόνο το 25% της πίτας (3,2 δισ. περίπου), αλλά το καλύτερο «κομμάτι» των χρηματοδοτούμενων εταιρειών. Αυτό επισήμαναν κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, Ιωάννης Εμίρης, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, o Group Chief Economist, Παναγιώτης Καπόπουλος και ο Διευθυντής Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές, Δημήτρης Κωστόπουλος.

Όπως εξήγησαν, φιλοδοξία της Alpha Bank είναι να πρωταγωνιστήσει στην «επόμενη ημέρα» για την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος η τράπεζα δρα προληπτικά και με σχέδιο, ώστε να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πιστωτική επέκταση που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα χρόνια εξασφαλίζοντας μερίδιο 7 δισ. ευρώ της πιστωτικής επέκτασης έως το 2026. Η μισή από την επέκταση αυτή θα προκύψει λόγω της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης (πέραν του RRF), η οποία εκτιμάται σε 4,6% ετησίως (μεσοσταθμικά) έως το 2024.

Ήδη, όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, η τράπεζα άλλαξε σελίδα από την εποχή των κόκκινων δανείων στην εποχή της ανάπτυξης μέσω του προγράμματος τιτλοποιήσεων Galaxy που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Με το πρόγραμμα αυτό καθώς και τις συναλλαγές 8,1 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο διάστημα, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο 7% το 2022 και στο 4,5% το 2023 και θα βαίνει συνεχώς μειούμενος. 
Ένας επιπλέον σημαντικός πυλώνας της μετάβασης της τράπεζας στη νέα εποχή είναι, επίσης, η επίτευξη του στόχου κερδοφορίας επί ιδίων κεφαλαίων (ROE) 10% έως το 2024, με όλες τις σχεδιαζόμενες ενέργειες να ευθυγραμμίζονται με αυτόν τον σκοπό. Βασική συνεισφορά στην επίτευξη του στόχου αυτού θα έχει η μείωση του κόστους προβλέψεων και διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες εν μέσω πιστωτικής επέκτασης.

AMK: Στο τέλος Ιουνίου το book building

Ειδικά όσον αφορά στην επικείμενη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για ισχυρό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, προδιαγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον εκ μέρους ξένων θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και νέοι επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα. Στους υφιστάμενους μετόχους θα δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν τουλάχιστον έως το ποσό της σημερινής τους συμμετοχής ώστε να μην υποστούν dilution. Κατηγορηματικά ήταν, πάντως, τα στελέχη της Διοίκησης όσον αφορά το ποσό της αύξησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, αφού αυτό είναι το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η Alpha Bank για την εγχώρια ανάπτυξή της και το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την ευκταία απόδοση 10% επί των ιδίων κεφαλαίων της. 

Στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία αναμένεται να επικυρώσει τη διαδικασία προκειμένου το βιβλίο προσφορών να ανοίξει στα τέλη του ίδιου μήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ