Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Νέα οδηγία της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Αναθεωρημένη οδηγία για την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων των τραπεζών προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής γυναικών.  

Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 8% των CEOs (διευθυνόντων συμβούλων) ευρωπαϊκών πιστωτικών και επενδυτικών ιδρυμάτων και μόνο περίπου το 20% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ μάλιστα συνεχίζουν να πληρώνονται λιγότερο, σύμφωνα με άρθρο του αντιπροέδρου του αντιπροέδρου του SSM, Φρανκ Ελντερσον και του μέλους του Δ.Σ. του SSM, Eλίζαμπεθ Μακ Κολ.

Η επαναξιολόγηση θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια της νέας οδηγίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι έθεσε σήμερα σε διαβούλευση τη νέα οδηγία, ο οποίος θα καθορίζει ποιες προδιαγραφές οφείλουν να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των πιστωτικών ιδρυμάτων (το λεγόμενο fit and proper), η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου.

Πιο λεπτομερής η οδηγία για την επαναξιολόγηση των μελών των Δ.Σ. 

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η νέα οδηγία εξηγεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς θα επαναξιολογηθούν τα μέλη των Δ.Σ., εάν υπάρχουν νέα πραγματικά στοιχεία τα οποία εμφανίζονται μετά το διορισμό τους. Ενθαρρύνει επίσης τις τράπεζες που υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο σε μία εκ των υστέρων αξιολόγηση των μελών των Δ.Σ. προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταλληλότητα των μελών αυτών πριν προχωρήσουν στο διορισμό τους.

Οι βελτιώσεις στη διαδικασία ελέγχου της καταλληλότητας, που προτείνει η ΕΚΤ, αποσκοπούν στο να «ανεβάσουν τον πήχη της αξιολόγησης» βελτιώνοντας ταυτόχρονα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο που προτείνει η ΕΚΤ δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην αυστηρή εποπτεία, καθώς τα ευρήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την καταλληλότητα ενός διορισμένου, ακόμη και όταν ο διορισμένος δεν θα έχει άμεση ευθύνη για αυτά, μπορεί να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την χρηστή διαχείριση καθώς και την ορθή λήψη αποφάσεων από κοινού με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η σημερινή οδηγία με την οποία ο ελεγκτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, αξιολογεί την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που εποπτεύονται από αυτήν, ισχύει από τον Μάιο του 2018.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ