Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καταθέσεις: Ναδίρ για προθεσμιακές - Ζενίθ για ταμιευτήρια λόγω μηδενικών επιτοκίων

Χρήματα / Πηγή: pixabay
Πηγή: pixabay

Στο ναδίρ των τελευταίων 16 ετών έχουν υποχωρήσει οι καταθέσεις προθεσμίας από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα το σύνολο των καταθέσεων συνεχίζει την ανοδική του τάση που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 9,5 ετών, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2012.

Η αυξητική τάση για το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων συνεχίστηκε και τον μήνα Μάιο, όπου το ύψος τους βελτιώθηκε κατά περίπου 360 εκατ. Το σύνολο των καταθέσεων τον Μάιο του 2021 ανήλθε σε 168,1 δισ., έναντι 167,7 δισ. που ήταν ένα μήνα πριν.

Η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, πλην αυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών, παρουσίασαν οριακά αύξηση.

Τα νοικοκυριά προτιμούν το ταμιευτήριο 

Πιο συγκεκριμένα το σύνολο των καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 130,03 δισ. ευρώ, από 129,99 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.

Για τις επιχειρήσεις, πλην του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 33,3 δισ. ευρώ, από 31,8 δισ., στο τέλος Απριλίου, αύξηση δηλαδή κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ύψος είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2009.

Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, παρατηρείται μία σαφής αλλαγή στάσης από την πλευρά των καταθετών. Τα μηδενικά επιτόκια που υπάρχουν στις καταθέσεις προθεσμίας έχουν στρέψει τους καταθέτες σε στάση αναμονής. Έτσι δεν δεσμεύουν τα χρήματά τους και τα κρατούν κυρίως το ταμιευτήριο.

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου βρίσκονται στο ζενίθ, πάνω από 72 δις και αυτές της προθεσμίες στο ναδίρ, μόλις 33 δις.

Ζητούμενο η χρηματοδότηση επιχειρήσεων 

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει τάση μείωσης σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των περασμένων μηνών και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 6,7% τον Απρίλιο και 7,9% τον Μάρτιο.

Το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και εν γένει της πραγματικής οικονομίας είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και επιμελητήρια της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ